Menu
Inloggen

Volleyballen leer je vaak al in de gymnastiekles op de middelbare school. Vind je deze balsport zo leuk dat je vaker wilt spelen, dan kun je terecht bij een van de 1.200 verenigingen die aangesloten zijn bij Nevobo, de Nederlandse Volleybal Bond. Momenteel tellen die verenigingen bij elkaar zo’n 125.000 leden. 

Volleybalvarianten

De Amerikaan William G. Morgan geldt als de bedenker van het volleybal. Hij bedacht het spel in 1895 en verzamelde spelregels uit andere sporten zoals tennis, basketbal en honkbal. Zaalvolleybal is de meest voorkomende vorm van volleybal. Andere varianten zijn bijvoorbeeld zitvolleybal, minivolleybal en beachvolleybal. 

Competities en toernooien

In Nederland kun je op elk niveau competitie en toernooien spelen. Het hoogste niveau is de Eredivisie. Daaronder zijn er verschillende divisies op nationaal en regionaal niveau. Recreantencompetities kunnen verschillende vormen hebben: bijvoorbeeld een competitie met uit- en thuiswedstrijden of een competitie die gespeeld wordt in één sporthal. Het is een misverstand dat recreatievolleybal van een laag niveau is: daarbinnen kun je spelen op het niveau dat bij jou past.

Sportdisciplines