Circuittraining
Over deze sport
Bij een circuittraining wordt een fullbody schema doorlopen, waarbij je meerdere oefeningen voor het hele lichaam achter elkaar uitvoert. Ook werk je aan de conditie, omdat je aan het einde van elke oefening (bijna) geen rust inlast. De rust die je tussen de oefeningen krijgt, is alleen van het lopen naar de volgende oefening en dit gebeurt alsnog in een flink tempo. Circuittraining heeft dus als doel om de kracht en het uithoudingsvermogen te vergroten. Dit is ideaal voor mensen die willen afvallen, maar ook voor hen die in spiermassa aan willen komen en zich fit willen voelen.
Bij de meeste vormen van circuittraining worden eerst de grote spiergroepen getraind en dan pas de kleinere spiergroepen. De reden hiervoor is dat je door het eerst trainen van de grote spiergroepen je meer spiermassa op kan bouwen. Het is daarom het meest efficiënt om je energie te steken in het trainen van grote spiergroepen.
Vaak bestaat een circuittraining uit negen tot twaalf verschillende oefeningen. Deze kunnen meerdere keren herhaald worden. Per oefening worden meestal tussen de acht en de twintig herhalingen uitgevoerd op een inspanning van 40 tot 60 procent van je maximale kracht. Maximale kracht staat voor met welk gewicht je één herhaling maximaal kunt uitvoeren. De herstelperiode van circuittraining is ongeveer 24-48 uur. Circuittraining vindt plaats in groepsverband en wordt begeleid door een fitnessinstructeur.
Foto's
Kenmerken
Sporttypen
- Vrijetijdssport
- Fitness
- Krachtsport
Sportkenmerken
- Explosief
- Conditie
- Uithoudingsvermogen
- Ontspanning
- Kracht
- Behendigheid
- Lenigheid
Doelgroepen
- Volwassenen
- Mannen
- Genderneutraal
- Vrouwen
Inspanning
Dit niveau geeft aan hoe intensief de sport kan zijn.
- Licht
- Gemiddeld
- Zwaar
- Heel zwaar
Moeilijkheidsniveau
Dit niveau geeft aan hoe makkelijk of moeilijk deze sport aan te leren is.
- Heel makkelijk
Ontdek Circuittraining. Vind een bijhorende club of activiteit bij jou in de buurt.