Menu
Inloggen

Neem lichtgewicht kunststof materiaal, een sporthal met boarding, eenvoudige regels, een bank vol wisselspelers en je hebt floorball: de snelste teamsport ter wereld.

Weinig regels

Hoewel veel floorballregels uit het ijshockey komen, speel je floorball in een sportzaal, met sportschoenen, kunststof sticks en een zachte plastic 'gaten'-bal. Floorball heeft maar weinig regels. Daardoor kan iedereen al meteen een aardig partijtje meespelen.

De sport komt oorspronkelijk uit Zweden, maar is nu hard bezig heel Europa te veroveren. In Zweden, Finland, Tsjechië en Zwitserland staat floorball inmiddels in de top tien van populairste sporten. In Nederland spelen nu ruim duizend mensen floorball.

Teams

Een floorball team bestaat uit vijf veldspelers en een keeper. Er zijn herenteams en damesteams, maar soms speel je floorball ook gemengd. Een team heeft meestal een flinke voorraad reservespelers, die continu mogen wisselen. Meestal sta je zo’n twee minuten in het veld voor je weer gewisseld wordt. Dat gaat razendsnel.

Keeper

Uniek is vooral ook de keeper: die zit op zijn knieën en heeft geen stick. Zo kan hij het doel goed afschermen en gemakkelijker de bal vangen. In tegenstelling tot de veldspelers draagt de keeper beschermende kleding en een helm. 

Snel

Floorball is een snelle sport. De lichte plastic gatenbal gaat razendsnel over het veld. De beste spelers schieten harder dan 150 km/uur. Dankzij de boarding en de eenvoudige regels zijn er ook weinig onderbrekingen. Een partijtje floorball is dus een prima manier om je eens lekker uit te leven.

Veilig

Het is niet toegestaan om de stick boven de heup uit te zwaaien. Spelers krijgen dus niet zo gauw een klap van de stick. De lichte plastic bal is ook niet echt gevaarlijk. Kortom: zware blessures komen vrijwel niet voor en floorball is een veilige sport.

Floorball is unihockey

Floorball en unihockey zijn dezelfde sport. Unihockey is de naam die in het verleden veel werd gebruikt. Nu wordt de naam unihockey vooral nog gebruikt in Duitsland en Zwitserland. In Nederland spreken we van floorball.

Ook eens proberen?

Dat kan natuurlijk. Vind je club op elders op deze pagina of hier op de website van de NeFUB.

Zit je nog op school?

Richt dan een schoolteam op en doe mee de scholencompetities van de NeFUB. Meer info over floorball op school vind je hier op de website van de bond.

Zelf een club oprichten?

De NeFUB helpt je graag. Neem contact op met de bond.