Menu
Inloggen

Spectaculaire dunks, fraaie driepunters, sprinten van de ene kant van het veld naar de andere; het ene moment in de verdediging en dan weer vol in de aanval. Basketball is een snelle en uitdagende teamsport waarin je voortdurend bij de les moet zijn.

Het spel

Basketball is een internationale sport: het wordt op elk continent gespeeld. Tijdens een wedstrijd staan vijf spelers in het veld en zitten er maximaal zeven op de bank. Wisselen mag continu. Een wedstrijd duurt vier keer tien minuten. Dit is zuivere speeltijd: in werkelijkheid duurt de wedstrijd langer omdat de tijd stilstaat als er een overtreding wordt gemaakt of de bal uit gaat. Tijdens een basketbalduel mag de coach meerdere keren een time-out van een minuut aanvragen om met het hele team de tactiek door te nemen. Kinderen tot en met 12 jaar spelen vier keer acht minuten.

Scoren en de schotklok

Het doel van een basketbalwedstrijd is simpel: zelf zo vaak mogelijk de bal door de basket gooien en verhinderen dat de tegenstander dat doet. Je mag met de bal dribbelen of hem afspelen naar een medespeler. Met de bal in je hand mag je maximaal twee passen zetten. Om het spel sneller en aantrekkelijker te maken, is de schotklok ingevoerd: binnen de 24 seconden die op die klok staan moet jouw team een scoringspoging wagen, anders gaat de bal naar de tegenstander.

Geen gelijk spel

In een basketbalwedstrijd kan de score snel oplopen, soms zelfs tot boven de honderd punten. Met een raak schot scoor je twee of drie punten, afhankelijk van de afstand tot de basket op het moment van schieten. Een rake vrije worp levert één punt op. Een vrije worp verdien je als je tegenstander een fout maakt. Van een gemoedelijke puntendeling is bij basketball geen sprake. Bij een gelijke stand aan het eind van de wedstrijd volgt een verlenging van vijf minuten, of soms zelfs meerdere verlengingen, net zolang totdat er een winnaar is.

3x3

Een variant op het traditionele basketball is de vorm 3x3 basketball, ook wel pleintjesbasketball genoemd. Hierbij bestaat je team uit maximaal vier spelers, van wie er altijd drie op het veld staan. Het veld is maar de helft van een basketbalveld bij 5-tegen-5 basketball, je speelt ook maar op één basket. Om aan te mogen vallen, moet je met je team eerst ‘recht van aanval’ halen door met de bal achter de driepuntslijn te dribbelen of te passen. Scores in 3x3 basketball tellen voor één of, als je van achter de driepuntslijn scoort, voor twee. Een wedstrijd duurt slechts 10 minuten zuivere speeltijd. Bij een gelijke stand wordt net zo lang door gespeeld totdat een team twee punten heeft gescoord.

Rolstoelbasketball

Wanneer je een lichamelijke handicap hebt kan je ook basketballen. Hiervoor is rolstoelbasketball bedacht. De regels zijn bijna gelijk aan het 5-tegen-5 basketball voor validen. Het grootste verschil is dat je niet steeds hoeft te dribbelen, je mag de bal even op je schoot leggen om te zorgen dat je rolstoel blijft bewegen. Na twee keer duwen tegen je wielen, moet je weer een keer de bal stuiteren.

Meer weten?

Zin om basketball te spelen bij een vereniging? Je vindt er eentje bij jou in de buurt als je zoekt in de rechterkolom.

 

Foto: Shutterstock

%MCEPASTEBIN%%MCEPASTEBIN%

Sportdisciplines