Menu
Inloggen

Start de muziek en dans! Dansen doe je niet alleen in de disco, het is ook een serieuze vorm van wedstrijdsport. Een heel leuke vorm van sport bovendien, waarin plezier, gevoel voor ritme, snel voetenwerk en samenspel met je danspartner samenkomen.

Wedstrijden

Danssport als term wordt gebruikt voor dansen die je in competitie- of wedstrijdverband beoefent. Oorspronkelijk ging het alleen om stijldansen, maar inmiddels zijn er vele dansen die je in een nationaal of internationaal wedstrijdcircuit kunt beoefenen.

Dansvormen

De Engelse wals, de tango, de Weense wals, de slowfoxtrot, de quickstep: het zijn nog maar een paar voorbeelden van de vele dansvormen die er bestaan, elk met hun eigen ritme, muziek en moeilijkheidsgraad. Kies de dansvorm die bij jou past of probeer verschillende dansen uit om te ontdekken welke jij leuk vindt. Een aantal bekende ballroomdansen zijn de Engelse wals, de tango, de Weense wals, de slowfoxtrot en de quickstep. De Engelse wals bijvoorbeeld heeft een romantisch en langzaam karakter, waar de Weense wals – voortgekomen uit de Oostenrijkse volksdans – juist een vrij snelle driekwartsmaat heeft. De slowfoxtrot is weer iets rustiger en de quickstep weer sneller. Andere dansvormen zijn bijvoorbeeld de rumba, de samba en de chachacha. Ook kunstrijden op de schaats en ijsdansen mag je tot de danssport rekenen.

Olympische sport

Het Internationaal Olympisch Comité erkende de danssport in 1997 officieel als sport. Toch staat dansen nog niet op de kalender van de Olympische Spelen. Maar zo hoog hoef je natuurlijk ook niet te beginnen. De wedstrijdkalender van de Nederlandse Algemene Danssport Bond is erg uitgebreid en biedt wedstrijden voor elk niveau.

Dansje wagen?

Zin om te leren dansen? In de rechterkolom vind je een dansschool bij jou in de buurt.  

 

Foto: Flickr CC / Garry Wilmore

 

Sportdisciplines