Zo voorkom je dat je blaren krijgt

Een blaar begint altijd met een branderig gevoel. Je krijgt er makkelijker eentje in de zomer, omdat je voeten bij warm weer sneller opzetten en je schoenen ineens aanvoelen alsof ze net een halve of hele maat te klein zijn. Als daar dan ook nog vocht bij komt, van zweet of van (regen)water, dan wordt je huid bovendien stroever en zachter.

Drukblaar

Het vocht verzamelt zich vaak precies onder dat stukje van je huid waar al een tijdje wrijving plaatsvindt omdat je voet zo tegen je schoen drukt. Zo voel je tijdens het sporten continue druk en uiteindelijk ook pijn. Daarmee ontstaat er een zogenaamde drukblaar. Brengt de wrijving ook schade aan kleine bloedvaten in je voet aan, dan gaat die drukblaar over in een bloedblaar. 

Snel behandelen

Blaren zijn niet gevaarlijk, maar ze kunnen je sportplezier wel behoorlijk in de weg zitten. Het is belangrijk dat je een blaar zo snel mogelijk behandelt, omdat je anders automatisch geneigd bent je looptechniek aan te passen, met als gevolg dat je meer vatbaar bent voor (spier)blessures.

Niet te los, niet te krap

Eén van de dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je blaren krijgt, is je wandel-, loop- of sportschoenen met zorg uitzoeken, in een sportzaak waar je een gedegen advies krijgt. Je schoenen moeten niet zó los zitten dat je voeten erin gaan schuiven, maar ook niet zó krap zijn dat ze gaan knellen als je voeten onderweg iets opzetten. In een gespecialiseerde sportwinkel kun je ook tips op maat krijgen om blaren te voorkomen.

Inlopen

Doe op je nieuwe schoenen niet meteen een lange training van minimaal twee uur. Net zoals jouw lichaam aan langere trainingen moet wennen, moeten je voeten ook wennen aan je nieuwe schoeisel. Neem je daar niet de tijd voor, dan is de kans alsnog groot dat je een blaar oploopt. Bouw je trainingen op je nieuwe schoenen dus rustig op. Doe je mee aan een evenement? Schaf je nieuwe schoeisel dan ruim van tevoren aan.

Sokken

Vergeet naast je schoenen ook niet om je sokken met zorg uit te kiezen. Nylon sokken zijn beter dan katoenen exemplaren, omdat ze meer ademen en je voeten daardoor minder gaan zweten. Helpt het dragen van één paar sokken niet, draag er dan eens twee paar over elkaar heen. Het is beter dat er wrijving ontstaat tussen die twee sokken dan tussen de sok en je huid.

Vaseline, uierzalf of talkpoeder

Ook op de dag van een evenement kun je nog van alles doen om goed voor je voeten te zorgen. Behandel ze bijvoorbeeld voor de start met vaseline of uierzalf. Daar zit vet in en dat houdt vocht tegen, met als gevolg dat je voeten minder stroef en week worden. Alleen als de temperaturen erg hoog zijn kun je dit beter niet doen, want dan krijg je waarschijnlijk juist ergere zweetvoeten. Ook het strooien van talkpoeder in je schoenen, op je voeten en in je sokken helpt om blaren te voorkomen. Dit neemt namelijk vocht op, wat er ook weer voor zorgt dat je voeten minder snel gaan zweten.

Sporttape

Weet je al dat je bepaalde plekken op je voet hebt die extra gevoelig zijn voor blaren? Plak ze dan voor de start van je wandeltocht, hardloopwedstrijd of andere sportieve activiteit af met sporttape. Check daarbij wel dat de uiteinden niet op een schurende plek zitten – plak dus deels om de pijnlijke plek heen – en dat er geen ribbels ontstaan, want anders krijg je juist blaren. 

Bronnen: Sport.nl en Oppad.nl

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 09-04-2018