Bewegen zonder blaren
Je bent net lekker begonnen met trainen voor die wandeltocht of hardloopwedstrijd, en ineens voel je iets branderigs: een blaar. Ook al draag je fijn zittende sportschoenen, heb je op het juiste tijdstip voor het sporten gegeten en een goede warming-up gedaan, toch kan het zomaar gebeuren dat je blaren oploopt. Goed nieuws: je kunt iets doen om de kans op blaren een stuk kleiner te maken. En heb je er toch eentje? Dan leggen we ook uit hoe je hem het beste behandelt.
Hoewel er verschillende methodes zijn om de kans op het oplopen van blaren te verkleinen, heb je nooit de garantie dat je er echt geen een meer krijgt. Vaak is het een kwestie van proberen welke methode voor jou effectief is.
Tips
Sport.nl zette een aantal tips voor je op een rij:
- Koop goedzittende schoenen: het minste dat je kunt doen, is ervoor zorgen dat je de goede schoenen draagt, toch? Breng voordat je de weg op gaat een bezoek aan een gespecialiseerde sportzaak om zeker te weten dat je het juiste schoeisel aanschaft. Iemand die in een sportspeciaalzaak werkt, kan je ook tips op maat geven om blaren te voorkomen.
- Neem de tijd om je nieuwe schoenen in te lopen: goede schoenen zijn één ding, maar als je er gelijk vijftien kilometer op gaat wandelen, loop je alsnog een grote kans op een blaar. Doe je mee aan een evenement? Koop je schoenen dan voordat je daarvoor gaat trainen. Dan bouw je het dragen ervan gelijktijdig op aan je trainingsschema.
- Kies je sokken zorgvuldig: het dragen van de juiste sokken is erg belangrijk als het aankomt op het voorkomen van blaren. Sokken geven je voeten extra steun, absorberen zweet en minimaliseren de wrijving die leidt tot die vervelende blaren. Kies in plaats van katoen voor nylon sokken, die ademen meer.
- Draag dubbel: als één paar sokken niet helpt, probeer het dan eens met twee paar. Er kan beter wrijving ontstaan tussen die twee sokken die je over elkaar heen draagt dan tussen de sok en je huid.
- Probeer tape en bandages: als je al eens last van blaren hebt gehad, kun je ongetwijfeld precies aanwijzen welk deel van je voet er gevoelig voor is. Plak of dek die plek(ken) voor het sporten af met tape of bandage.
Toch een blaar?
Ai, toch een blaar opgelopen? Als de blaar niet te veel pijn doet en je niet belemmert om te lopen, dan kun je hem het beste intact laten, om het risico op infectie te voorkomen. Dek een kleine blaar af met bandage en een grote met een gaasje, zodat de blaar kan ademen. Blaren genezen meestal vanzelf. Als je denkt dat het doorprikken van de blaar het beste is, controleer dan eerst op potentiële tekenen van infectie. Als die er niet zijn, volg dan deze stappen:
- Was je handen met water.
- Maak de blaar schoon. Gebruik een schoon doekje met water en zeep, ontsmettende alcohol of jodium.
- Maak de naald steriel. Gebruik ontsmettende alcohol en een schoon doekje. Een dunne, scherpe naald is prima.
- Haal diep adem en maak jezelf niet bang met het idee dat je jezelf gaat prikken met een naald. Of beter nog: vraag iemand anders om het te doen, die kan er ook beter bij dan jij.
- Maak op verschillende plekken gaatjes in de blaar. Kies plekken dicht bij de kern van de blaar. Dep het vocht uit de blaar op met een schoon doekje.
- Doe wat antibioticazalf op de blaar. Dek de plek daarna af met een gaasje of bandage.
- Wacht twee of drie dagen. Haal daarna de dode huid weg. Gebruik een pincet en ontsmettende alcohol om de plek schoon te houden.
- Herhaal stap 6 en 7 tot de huid volledig genezen is.
Bronnen: Greatist.com en Viavierdaagse.nl
Foto: Shutterstock
Publicatiedatum: 22-03-2015