Recordaantal sporters in januari

Wandelen is de snelste stijger onder de sporten. In januari 2015 deden er ten opzichte van januari 2014 ongeveer 200.000 meer Nederlanders aan wandelen. Hardlopen (160.000 meer beoefenaars) en voetbal (100.000 meer beoefenaars) staan ook in de top drie. Fitness profiteert niet mee: in januari deden ongeveer 270.000 minder Nederlanders aan fitness dan in de eerste maand van 2014. 

undefined

Mooie stijgende lijn

De NOC*NSF Sportdeelname Index geeft het aantal sporters en de intensiteit van hun sportactiviteiten weer. De index kwam in januari uit op 129, waar dat in december 2014 nog 90 was. “Sinds de invoering van de NOC*NSF Sportdeelname Index is in de maand januari de sportdeelname nog nooit zo hoog geweest. In januari 2013 sportten bijna 8 miljoen mensen minimaal één keer per week, in 2014 waren dit ruim 8,5 miljoen en in januari 2015 circa 8,9 miljoen mensen”, zegt Erik Lenselink, manager Sportontwikkeling bij NOC*NSF.

“Een mooie stijgende lijn waarover we tevreden kunnen zijn. Zeer waarschijnlijk wordt de stijging veroorzaakt door de goede voornemens die mensen massaal hebben op het gebied van gezondheid door meer te gaan sporten en bewegen. Het is nu de uitdaging deze stijgende lijn vast te blijven houden.” 

Open clubs

Erik ziet dat voetbalclubs en hockeyclubs bijvoorbeeld ook mensen weten te bereiken die samen willen hardlopen. Steeds meer clubs worden een ontmoetingsplek voor verschillende groepen uit de wijk. “Ons streven is om in elke wijk zo’n open club te krijgen. Bij dit soort sportclubs blijven mensen langer sporten en langer actief.” 

Ook jongeren sporten meer

Ook jongeren zijn meer gaan sporten, zo blijkt uit de Zilveren Kruis Sport Index tot 18 jaar. In januari 2015 sportten 1,95 miljoen jongeren minimaal één keer per week. In januari 2014 waren dat er 1,85 miljoen. “Met deze scores zijn we enorm blij”, zegt een woordvoerder van Zilveren Kruis. “Maar wat ons vooral opvalt zijn de verschillen van maand tot maand. Wij gaan ons daarom richten op het in beweging houden van kinderen. In samenwerking met het Jeugdsportfonds en Schooljudo. Zeker gezien de berichten in de media deze maand dat jongeren meer zitten en de schermtijd toeneemt. Wij willen dat ze zich beter ontwikkelen via sport, weerbaarder worden en gezonder leven.”

undefined 

Voor de gehele NOC*NSF Sportdeelname Index en de Achmea Sport Index tot 18 jaar kunt u hier terecht.

 

Bron: NOC*NSF

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 27-02-2015