Menu
Inloggen

Of je nu de vrijheid voelt in de skiff of de perfecte cadans ervaart van een acht, het geeft een kick als je met je boot soepel door het water glijdt. Dat gevoel kun je niet beschrijven, dat moet je zelf ervaren in de roeiboot.

Leren roeien

Iedereen kan leren roeien: jong en oud, met of zonder sportervaring. Roeien doe je alleen of in teamverband. Enige voorwaarde: je hebt een zwemdiploma nodig. Nederland telt ongeveer honderd roeiverenigingen. Deze verenigingen geven les en je kunt er gebruikmaken van materiaal. Omdat de boten eigendom zijn van de vereniging en door heel veel roeiers worden gebruikt, is roeien geen dure sport. Je hebt er ook geen speciale kleding voor nodig, zolang je maar warm blijft en je vrij kunt bewegen.

Bijna elke roeivereniging houdt één of twee keer per jaar een beginnersinstructie. In een aantal lessen leer je hoe je moet roeien en hoe je veilig op het water kunt varen. Als je de eerste beginselen onder de knie hebt, kun je alleen of in teamverband verdergaan met roeien. Verenigingen organiseren vaak ook allerlei leuke activiteiten, van jeugdwedstrijden tot trektochten in het buitenland.

Altijd en overal

Roeien kan bijna altijd en overal. In Nederland zijn er talrijke rivieren, grachten, kanalen, plassen en meren, die vrijwel allemaal geschikt zijn om op te roeien. Alleen als het vriest of bij extreme weersomstandigheden blijven de boten binnen. 

Genieten of presteren

Recreatief roeien is een ontspannen vorm van roeien waarbij je in je eigen tempo actief bezig bent en tegelijk energie overhoudt om te genieten van de mooie omgeving. Wedstrijdroeiers trainen meestal elke dag, afhankelijk van het niveau. In Nederland mag je wedstrijden roeien als je 15 jaar of ouder bent. Het grootste deel van de wedstrijdroeiers in Nederland is student.  Varianten van de roeisport zijn onder andere marathonroeien, indoorroeien, aangepast roeien en zeeroeien. 

Meer weten?

In de rechterkolom vind je een roeivereniging bij jou in de buurt.