Menu
Inloggen

Heerlijk vrij in het bos of op het strand, in de veilige beslotenheid van de manege of onder het toeziend oog van duizenden toeschouwers bij een topwedstrijd – het beoefenen van de paardensport kan overal. Nederland is het land van tulpen, klompen, dijken, schaatsen én van paarden. Paarden verrijken ons landschap en de paardensport hoort bij Nederland. Niet voor niets komt de beste paardensporter ooit uit ons land en vind je letterlijk over de hele wereld Nederlandse paarden. Een Zeeuws meisje rijdt paard, de Hollandse boerenzoon, maar ook de chique freule en de buren van op de hoek.

Disciplines

De paardensport kent vele disciplines: dressuur, springen, eventing, mennen, reining, voltige, endurance, aangespannen sport en aangepast sporten. De meest bekende en populaire zijn dressuur en springen, al was het maar omdat Nederland hierin de afgelopen jaren verschillende olympische successen boekte. Dressuurwedstrijden zijn een jurysport waarbij je als ruiter en paard een proef rijdt die bestaat uit verschillende oefeningen en punten krijgt voor de uitvoering. Bij het springen leg je samen met je paard een parcours af waarop tien tot dertien hindernissen zijn opgesteld. Uitdaging is het parcours af te leggen zonder fouten te maken, en dat ook nog binnen een vastgestelde maximumtijd.

Meer weten?

Rijverenigingen en ponyclubs zijn te vinden door heel Nederland. In de rechterkolom vind je er eentje bij jou in de buurt. Door lid te worden van een vereniging of club ben je ook automatisch lid van de KNHS en mag je met een startpas deelnemen aan officiële paardensportwedstrijden.

Instructeur of trainer worden

Een instructeur is misschien wel een van de belangrijkste mensen waardoor ruiters met veel plezier paardrijden. Wil je jouw kennis en ervaring in de paardensport overdragen? Dan kun je een opleiding tot instructeur volgen of, als je al zeer ervaren bent als instructeur, kiezen voor de opleiding tot trainer. Je vindt alle informatie op de website van de KNHS.