Menu
Inloggen

Korfbal werd in 1902 bedacht door de Amsterdamse onderwijzer Nico Broekhuysen. Toen hij in Zweden op cursus was, ontdekte hij daar de sport Ringboll, waarbij je een bal door een ring aan een paal moet gooien. Bij terugkomst in Amsterdam besloot Broekhuysen met de kinderen uit zijn klas een soortgelijk spel te spelen: hij verving de ringen door rieten manden en korfbal was geboren.

Gemengde sport

Korfbal is de enige gemengde teamsport. Een team bestaat uit vier dames en vier heren, die punten proberen te scoren door de bal door de korf te schieten. De spelers/speelsters zijn verdeeld in twee vakken, een aanvals- en een verdedigingsvak. In beide vakken bevinden zich twee dames en twee heren van elk team. Korfbal kenmerkt zich door haar veelzijdigheid, samenspel en gecontroleerd fysiek contact tijdens het spel.

Wereldkampioen

Als er één sport is waarin Nederland nog dominanter is dan in het schaatsen, dan is het korfbal wel. Al sinds 1995 mag ons land zich onafgebroken wereldkampioen noemen, door vijf mondiale titels op rij te veroveren. In de finale won Nederland steeds van aartsrivaal België. Vanaf de invoering van zaalkorfbal in 1953 worden twee afzonderlijke competities gespeeld, in de zaal en op het veld. Tot eind jaren tachtig stond de competitie op het veld het hoogst in aanzien. Daarna veranderde dat en ben je pas een echte kampioen als je de zaaltitel verovert. De Korfbal League is de hoogste korfbalcompetitie in ons land. Hierin komen de tien beste clubs van Nederland uit. De twee beste clubs van het seizoen spelen jaarlijks de finale om de landstitel in een uitverkocht Ahoy Rotterdam. Korfballers zijn vaak trouwe supporters van hun favoriete club en gaan vaak bij wedstrijden kijken. Korfbal is de best bezochte zaalsport van Nederland.

Sportdisciplines