Menu
Inloggen

Geconcentreerd staan twee teams tegenover elkaar op de pitch, het speeldomein van het cricket. Om de beurt gaan ze met slaghout en bal in de weer om zo veel mogelijk punten te scoren voor hun eigen team. Voor een buitenstaander ziet het er misschien ingewikkeld uit, maar de spelers weten precies wat ze doen.

King

Cricket wordt wel The King of Sports genoemd. Deze balsport vraagt veel van je lichaam, maar ook van je hersenen. Snelheid, kracht, uithoudingsvermogen, tactisch inzicht, timing: tijdens een cricketwedstrijd worden al deze vaardigheden getest. De oorsprong van cricket ligt in Engeland. Het is populair in de landen van het Britse Gemenebest, zoals Australië, Canada, India en natuurlijk het Verenigd Koninkrijk. Daardoor is cricket na voetbal de populairste sport ter wereld.

Wickets

Een cricketveld is ovaal en wordt afgebakend met een touw dat in het gras ligt. Meestal is het 140 tot 150 meter groot. Het midden van het veld heet de pitch. Die pitch heeft een grootte van 20,12 bij 3,05 meter. Aan de korte zijden van de pitch staan houten constructies tot kniehoogte, die de wickets worden genoemd. Ze bestaan uit drie rechtopstaande paaltjes met zo weinig tussenruimte dat de bal er niet tussendoor kan. De paaltjes heten stumps en de toppen van de paaltjes worden overbrugd door twee kleine houtjes die bails heten. Die bails vallen al bij een kleine aanraking op de grond, en dat is dan ook precies de bedoeling bij cricket.

Crickettermen

Je ziet het al: als je aan cricket begint, komen er heel wat termen op je af. Je scoort bij deze balsport punten door heen en weer te lopen over de pitch. Je maakt dan een run. Om de beurt mag het ene team eerst gooien (bowling) en het andere team slaan (batting). Afhankelijk van de soort wedstrijd speel je door tot een afgesproken aantal overs of wickets. Als beide teams geslagen en gegooid hebben, is het team met de meeste runs de winnaar.

Harde bal

Van de slagploeg gaan twee spelers bij de wickets staan. Zij hebben allebei een slaghout of bat en zijn uitgerust met beschermende kleding, een helm en beenbeschermers. Geen overbodige luxe, want cricketballen zijn harder dan bijvoorbeeld een tennisbal: een bal wordt gemaakt door een kern van kurk stevig te omwikkelen met touw en daaromheen een leren buitenlaag te naaien.

Over

Er zijn nog verschillende andere posities in een cricketteam. Zo draagt de wicketkeeper grote handschoenen en staat hij pal achter een van de wickets. Ook is er een werper of bowler. Die gooit zodra het spel begint de bal in de richting van het tegenovergelegen wicket. Dat mag hij zes keer achter elkaar doen. Zo’n serie van zes heet een over. Daarna mag een andere bowler vanaf de andere kant bowlen.

Runs scoren

Ondertussen hebben de slagmannen de taak om niet uit te raken. Dat gebeurt wel als de bal je wicket raakt en ten minste één van de bails op de grond terechtkomt. Ook als de bal die je wegslaat gevangen wordt, ben je uit. Sla je de bal wel goed weg, dan kun je een run, oftewel een punt, scoren door met je slagpartner van plek te wisselen, dus van de ene wicket naar de andere te rennen. Durf je het aan, dan kun je daarna nog een keer heen en weer rennen om extra punten te scoren.

Wisselen

Als op één na alle slagmannen uit zijn, wissel je van rol en is de andere ploeg aan de beurt om te slaan. Als zij op één na ook allemaal uit zijn, kijk je welk team de meeste runs heeft gescoord en dus de winnaar is.

Meer weten?

Cricket kent nog meer termen en regels, of eigenlijk wetten – 42 in totaal, die stuk voor stuk niet al te ingewikkeld zijn, tenzij je met de uitzonderingen te maken krijgt – maar het zou te ver voeren om die allemaal uit te leggen. Eigenlijk moet je cricket gewoon eens proberen om te ontdekken hoe leuk en veelzijdig het is. Lijkt je dat wat? Zoek dan in de rechterkolom naar een cricketvereniging bij jou in de buurt.

Foto: Flickr CC/eltpics