Menu
Inloggen

Bowlen doe je niet alleen met vrienden tijdens een gezellig avondje uit, het is ook serieuze topsport die je in competitie- en toernooiverband kunt beoefenen. Het doel is hetzelfde: met je bowlingbal alle pins omvergooien. Liefst natuurlijk met een strike voor de bonuspunten!

Strikes en spares

Bowlen als sport is ontstaan uit het aloude spel kegelen. Bij de meest bekende variant van bowlen staan er tien pins (ook wel kegels genoemd) aan het einde van de baan, in de vorm van een driehoek. Er zijn ook varianten met negen of vijf pins. Je speelt twee ballen achter elkaar, tenzij je in de eerste worp al een strike gooit: dus alle pins in één keer omverwerpt. Gooi je in je eerste beurt geen enkele pin om en bij de tweede beurt alle kegels in één keer, dan noemen we dat een spare.

Een spel of game bestaat uit tien beurten. Voor elke pin die je omgooit krijg je één punt. Gooi je een strike, dan krijg je de punten van de twee beurten daarna extra bij de tien punten van je strike. Zo kun je met één strike dus maximaal 30 punten verdienen. Bij een spare krijg je de punten van één beurt er extra bij. Met een spare verdien je dus maximaal 20 punten.

Toernooien

Bowlen wordt in Nederland steeds meer in competitieverband gespeeld. Naast regionale en nationale kampioenschappen zijn er onder leiding van een lokale vereniging regelmatig bowlingtoernooien. Er zijn verschillende categorieën toernooien, bedoeld voor spelers van alleen de eigen vereniging, serieuzere wedstrijdbowlers en bowlers die internationaal actief zijn.

G-bowlen

Op steeds meer plekken in Nederland zijn er bowlingactiviteiten voor mensen met een beperking. Sinds 2014 is er een Nederlands kampioenschap G-bowlen en gedurende het jaar zijn er verschillende toernooien.

Meer weten?

Nederland telt ruim honderd bowlingverenigingen. In de rechterkolom zoek je er eentje bij jou in de buurt.

Foto: Shutterstock