Sporten met hooikoorts

Benauwdheid, een loopneus, een drukkend gevoel: allemaal klachten die je vast herkent als jij last hebt van hooikoorts. Hoe mooier het weer wordt, hoe meer de klachten opspelen. Gelukkig heeft de Vereniging voor Sportgeneeskunde een aantal handige tips voor je zodat hooikoorts je sportplezier niet in de weg hoeft te staan.

Trainen na een regenbui

Zo is het beter om op dagen dat het droog, zonnig en winderig is, niet te gaan sporten. Er zit dan veel stuifmeel in de lucht, waar je als hooikoortspatiënt hinder van ondervindt. Beter is het om in deze periode wat flexibeler om te gaan met je trainingstijden in plaats van op vaste tijden te sporten. Doe je training bijvoorbeeld vlak na een regenbui of ’s ochtends vroeg als de zon nog niet zo hoog aan de hemel staat.

Sportlocatie

Kijk ook goed naar de locatie waar je gaat sporten. Binnen trainen kan prima, net als een rondje hardlopen door een woonwijk. Sporten in het bos of een balsport of bootcamples op gras doen is minder handig.

Sporten in je vakantie

Wil je in je vakantie door blijven sporten? Dan is het goed om te weten dat de lucht aan zee en hoog in de bergen minder stuifmeel bevat dan in het binnenland. Iets om rekening mee te houden bij het boeken van je vakantie.

Zonnebril

Tijdens je buitentraining is het slim om een zonnebril te dragen, om je ogen goed te beschermen. Neem ook voldoende rust tijdens je training, door goed naar je lichaam te luisteren. Stop je sportkleding na het trainen meteen in de wasmachine, want pollen hechten zich graag aan kleding die bezweet is.

Huisarts

Krijg je ondanks deze voorzorgsmaatregelen toch klachten, ga dan even langs je huisarts. Hij kan je tabletten, oogdruppels of neusspray voorschrijven die de overdreven afweerreactie van je lichaam afremmen. 

Hooikoortsverwachting

Volg tot slot goed het hooikoortsbericht. Straks vanaf half mei wordt er weer dagelijks een hooikoortsverwachting gemaakt, die gebaseerd is op de weersverwachting en de bloeiperiode van de grassen. Je kunt deze hooikoortsverwachting vinden op teletekstpagina 709. Ook is hij tot en met half juli te horen op Radio 1 na het nieuws van half zes ’s middags.

Bron: Sportzorg

Publicatiedatum: 02-06-2023