Jouw hardlooptraining aanpassen aan warm weer? Lees deze 10 tips

1. Train ‘s ochtends of ‘s avonds

's Ochtends en ‘s avonds te trainen is zeker aan te raden. In de ochtend is het nog niet zo warm. En als ‘s avonds de zon onder gaat, koelt het lekker af. Je ontloopt hiermee de hoogste temperaturen gedurende de dag. Zo verloopt je hardlooptraining een stuk fijner!

2. Wijzig je voorbereidingn

Laat je lichaam rustig wennen aan de warmte. Loop je hard en is het een stuk warmer dan normaal? Ruil dan eens een hardlooptraining in voor een halfuur of uur wandelen. Je lichaam heeft vaak zo’n 2 tot 3 weken nodig om aan hogere temperaturen te wennen.

3. Pas je snelheid aan

Aansluitend bij onze vorige tip: pas het tempo van je snelheid aan als het een stuk warmer dan normaal is. Zo kun je het beste aanhouden dat je 1 of 2 minuten langer over een kilometer mag doen als het warmer is. Je kunt ook gewoon je sporthorloge in de kast laten liggen en luisteren naar je lichaam. Dat is de beste graadmeter.

4. Zoek een vakantiesportmaatje

Een sportmaatje biedt niet alleen gezelligheid tijdens het sporten. Je hebt ook een goede stok achter de deur om het vol te houden. Moet je het op je vakantieadres zonder je vaste sportmaatje doen? Kijk eens wie er nog meer traint op jouw vakantieplek en vraag die persoon of hij/zij eens samen wil trainen. Zo doe je ook nog eens nieuwe contacten op.

5. Draag de juiste kleding

Kies sportkleding uit die past bij de weersomstandigheden. Denk aan kleding die zweet goed absorbeert en licht om te dragen is. Kies voor kleding die je makkelijk uit kunt trekken wanneer nodig.

6. Felle kleuren

Train je ‘s ochtends al heel vroeg of pas als het donker is? Draag dan kleding in felle kleuren. Voeg een lichtgevende armband toe als accessoire. Zo kunnen medeweggebruikers je goed zien in het donker.

7. Petje

Draag een petje tijdens de training of kies voor een ander hoofddeksel. Zo kun je je hoofd optimaal beschermen tegen de felle zon. En wat dacht je van regenbuien? Een pet is onmisbaar tijdens het trainen.

8. Drink veel water

Voldoende water drinken tijdens de training is enorm belangrijk. Zeker als het warm is. Neem extra water mee voor onderweg of vraag aan een gezinslid of vriend(in) om je onderweg van nieuw water te voorzien. Las elke 15 tot 30 minuten een drinkpauze in. Zo weet je zeker dat je voldoende vocht binnenkrijgt.

9. Eet lekker gezond

Eet lekker veel groente, fruit, salades en andere gezonde maaltijden. Voel je je fit, fris en eet je gezond, dan is een sportroutine vasthouden een stuk eenvoudiger! Ben je tijdens de training langer onderweg dan gepland? Zorg dan dat je je pinpas bij je hebt. Zo kun je even een sportreep halen bij het tankstation of de supermarkt.

10. Vergeet niet jezelf in te smeren!

En onze laatste tip: vergeet jezelf niet in te smeren! Schijnt de zon, dan wordt je huid blootgesteld aan UV-straling. Dit vergroot het risico op huidkanker. Smeer jezelf meerdere keren per dag in voor optimale bescherming en geniet van je training!

Bronnen: All4running.nl | Fit.nl | Runnersworld.com

Foto: Shutterstock

Cannot bind source type Lecoati.LeBlender.Extension.Models.LeBlenderModel to model type Infocaster.Sportplatform.Web.Models.LeBlender.AlsoRead.

Publicatiedatum: 07-06-2023