Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan Sport.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan Sport.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Thuis, in de sportschool, onderweg: burpees kun je overal doen, want het enige dat je ervoor nodig hebt is je eigen lichaamsgewicht. Door burpees aan je training toe te voegen, werk je aan het versterken van je arm- en beenspieren, je borst, je rug, je hamstrings, je bil- en je buikspieren.

Zo doe je een burpee

Ga rechtop staan om de beginpositie van een burpee aan te nemen. Daarna zak je door je knieën, net als wanneer je een squat doet. Vervolgens zet je je handen op de grond neer en plaats je je voeten naar achteren, waardoor je in de beginpositie van een push-up komt te staan. Voer die push-up vervolgens uit, om daarna je benen omhoog te trekken en weer rechtop te gaan staan.

Lichter of zwaarder maken

Kies zelf hoeveel herhalingen je van de burpee wilt doen. Is de oefening een tikkeltje te zwaar voor je? Dan kun je ‘m iets lichter maken door de push-up op je knieën te doen. Vind je het juist een makkie? Dan kun je de burpee zwaarder maken door hem heel langzaam uit te voeren of door bij het omhoogkomen een sprong toe te voegen waarbij je je armen boven je hoofd uitstrekt.

Balanstraining

Burpees behoren tot de zogenaamde HIIT-training: High Intensity Interval Training. Dat betekent dat je hartslag tijdens het doen van burpees flink de hoogte in gaat. Omdat je tijdens de oefening je romp gebruikt om in evenwicht te blijven, is het ook een goede training voor je balans en coördinatie.

Burpee challenge

Voor de echte bikkels bestaat er ook een honderd dagen burpee challenge. Daarbij doe je op de eerste dag van je challenge één burpee en voer je dit aantal per dag met één extra burpee op. Op de laatste dag doe je dus honderd burpees en in totaal heb je er dan 5.050 gedaan.

Bronnen: Fitsociety.nl en Dokterdokter.nl

Foto: Shutterstock

  • Datum: 06-06-2018
#Bewegen #Gezondheid

Lees ook