Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan Sport.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan Sport.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Peren staan op de zevende plaats in de lijst van fruitsoorten die in Nederland het meest populair zijn. Ze zijn sappig en behoren net als appels en vijgen tot de pitvruchten. Het Hollandse klimaat leent zich goed om peren te telen, en dat gebeurt vooral in Gelderland, Noord-Holland, Utrecht, Flevoland en Zeeland.

Laat ze een paar dagen liggen

Peren kun je lang bewaren, tot wel zeven dagen op een koele plaats en zelfs twee tot drie weken in de koelkast. Als je ze eerst een paar dagen laat liggen, neemt het aantal anti-oxidanten toe, zo is gebleken uit onderzoek in Oostenrijk, en zijn de peren nog gezonder. Je kunt ze het hele jaar door eten.

Minder kans op obesitas

Onderzoek dat in 2015 aan de Louisiana State University gedaan werd, laat zien dat mensen die regelmatig peren eten 35 procent minder kans hebben op obesitas. In een gemiddelde peer zit 24 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vezels en tegelijk maar honderd calorieën.

Voedingsvezels

Vooral die vezels zorgden ervoor dat het gewicht van de onderzochte peereters lager lag dan het gemiddelde. Het eten van fruit dat veel voedingsvezel bevat, geeft je immers sneller een vol gevoel. Vezels zorgen er bovendien voor dat je lichaam het eten in een rustig tempo verteert en dat de energie gelijkmatig in het bloed wordt opgenomen, zonder grote schommelingen in je bloedsuikergehalte. Tijdens het sporten heeft dat als voordeel dat je gedurende je hele trainingssessie energie hebt.

Sterkere botten

Peren zijn geen koplopers als het gaat om vitamines en mineralen, maar ze bevatten wel vitamine C, kalium, koper en magnesium. Tot slot zijn peren ook rijk aan boron, een stofje dat calcium helpt om je botten sterker te maken. Het eten van peren is daarom ook goed om botontkalking tegen te gaan.

Bronnen: Voedingscentrum, Mens en Gezondheid en Marie Claire

Foto: Shutterstock

  • Datum: 01-06-2018
#Sportvoedingsweetje #Voedingsstoffen #Vitamines

Lees ook