Bloemkool: traditioneel en trendy
  • Alles weten over sport
    • Sportblog
    • Trainingen
    • Gezondheid
    • Voeding
    • Accessoires & uitrusting
  • Ontdek jouw sport
  • Sportoverzicht
  • Voor sportclubs
    • Nieuws voor sportclubs
    • Zet jouw club op de kaart
    • Opleidingen en scholingen
  • 0
    Voeding

    Bloemkool: traditioneel en trendy

    Als er één groente typisch Nederlands is, dan is het wel de bloemkool. En waar het bij andere echt Hollandse groenten zoals boerenkool zo is dat de één er helemaal dol op is en de ander er niet veel van moet hebben, is bloemkool bij bijna iedereen onomstreden populair.

    #Sportvoedingsweetje #Vitamines #Gezondheid

    En dat is niet zo gek, want bloemkool is gezond én lekker. Net als veel andere groenten bevat dit broertje van de broccoli veel vezels, voedingsstoffen en antioxidanten, terwijl bloemkool ook rijk is aan de vitamines B, C en K. Daarnaast zitten er in deze groente weinig calorieën.

    Calcium

    Bloemkool bevat ook verschillende mineralen, zoals fosfor, kalium en calcium. Dit laatste mineraal vind je vooral in de groene bladeren van de bloemkool, die je rauw kunt eten of bijvoorbeeld als ingrediënt voor je salade kunt gebruiken.

    Kort koken

    Ga je bloemkool koken, dan is het even goed opletten hoelang je dit doet. Vroeger was men ervan overtuigd dat je bloemkool minimaal een halfuur moest koken omdat dan alle giftige stoffen uit de groente zouden verdwijnen. Maar inmiddels weten we dat je bloemkool juist kort moet koken, waarbij vijf minuten al genoeg is, om zo veel mogelijk van de vitamines en mineralen te behouden. Je kunt bloemkool zelfs rauw eten.

    Paarse bloemkool

    De witte bloemkool kennen we natuurlijk allemaal, maar er bestaat ook bloemkool die paars, groen of oranje van kleur is. Koop je de ‘gewone’ witte bloemkool, let er dan op dat hij een mooie blanke kleur heeft en een structuur die goed gesloten is. Dit zijn de lekkerste bloemkolen om te eten. 

    Bewaren

    Als je bloemkool in de koelkast bewaart, blijft het ongeveer een week tot tien dagen goed. In de vriezer kun je deze groente zelfs maximaal een jaar bewaren. Maak de bloemkool dan voordat je hem invriest schoon, snijd het witte gedeelte in roosjes en blancheer deze.

    Superhip

    Bloemkool kennen we natuurlijk allemaal als onderdeel van een echte Hollandse maaltijd met aardappels en eventueel vlees. Maar met bloemkool kun je veel meer kanten op. Gebruik het bijvoorbeeld als ingrediënt voor een hartige taart of om er een bloemkoolpizzabodem van te maken of eet de roosjes als gezond tussendoortje met een lekker en gezond dipsausje. Zo zie je maar: die oude, vertrouwde bloemkool is nog altijd superhip.

    Bronnen: Voedingscentrum en Gezondheidsnet

    Foto: Shutterstock

    • Datum: 17-06-2018
    #Sportvoedingsweetje #Vitamines #Gezondheid

    Lees ook

    shutterstock_571010905 header.jpg

    Wat zijn de gezondste groenten?

    Groente is gezond. Daarom raadt het Voedingscentrum je aan om er 250 gram per dag van te eten. ...

    #Sportvoedingsweetje #Voedingsstoffen #Vitamines
    Lees artikel
    header.jpg

    Sporten gaat beter met muziek op juiste ritme

    Je favoriete sportmuziek opzetten helpt niet alleen om je training (nog) leuker te maken. Als ...

    Lees artikel
    header.jpg

    Krachttraining voor vrouwen

    De meeste dames denken bij sporten eerst aan hardlopen, zwemmen of een rondje lopen, roeien, ...

    #Gezondheid #Bewegen
    Lees artikel
    • Alles weten over sport
    • Sportblog
    • Trainingen
    • Gezondheid
    • Voeding
    • Accessoires & uitrusting
    • Over sport.nl
    • Waarom Sport.nl
    • Veelgestelde vragen
    • Contact
    • Privacyverklaring
    • Cookieverklaring
    • Gebruiksvoorwaarden
    • Social
    • Facebook
    • Instagram
    • Twitter
    • Youtube
    Bloemkool: traditioneel en trendy