Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan Sport.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan Sport.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Ten eerste: het is geen aanrader om gewone sokken te dragen in je fietsschoenen. En hoewel sokken maar een klein onderdeel lijken van je wielertenue, kan het dragen van exemplaren die goed bij jou passen je plezier in het fietsen behoorlijk vergroten.

Niet te strak en niet te glad

Een paar criteria van goede fietssokken: ze zitten een beetje strak, ze zijn niet te dik, ze zijn ademend, ze zijn niet te glad en ze moeten lekker zitten. Zitten je fietssokken een beetje strak, dan voorkom je dat ze tijdens het fietsen afzakken of opkruipen, terwijl je er met sokken die wat dunner zijn voor zorgt dat je voet niet wordt afgekneld. 

Geen natte voeten

Sokken die erg glad zijn kunnen ervoor zorgen dat je voet in je schoen gaat schuiven, vandaar dat je beter exemplaren kunt kiezen die minder glad zijn. En met fietssokken die goed ademen voorkom je dat je natte voeten krijgt en verklein je daarmee ook de kans op blaren. Er bestaan ook speciale waterdichte fietssokken, bestaand uit drie lagen: een strakke laag die makkelijk vocht opneemt aan de binnenkant, een waterdichte en ademende laag in het midden en een grovere laag van nylon aan de buitenkant.

Zomersokken

Nu de eerste lentemaand maart begonnen is en het weer warmer wordt, duurt het vast niet lang meer voordat je op de fiets je zomersokken kunt dragen. Deze sokken zijn dun en bevatten meestal een polyestervezel. Zomersokken absorberen zweet en voeren het via de vezel af naar buiten. In plaats van polyestervezel kun je ook kiezen voor merinowol, dat geen geur vasthoudt.

Wintersokken

Vind je het toch een beetje koud op de fiets? Trek dan je wintersokken nog een tijdje aan. Deze sokken zijn wat dikker, maar zorgen er net als zomersokken voor dat vocht goed wordt afgevoerd en dat je dus geen natte, koude voeten krijgt. Wintersokken geven ook extra comfort en demping.

Compressiekousen

Zolang je niet aan wedstrijden meedoet kun je ook kiezen voor het dragen van compressiekousen. Deze kousen geven tijdens het fietsen extra bescherming aan je kuiten en onderbenen en kunnen daardoor de kans op blessures verkleinen. Tijdens wedstrijden mag je ze volgens de internationale wielerbond UCI niet dragen.

Bronnen: Fiets.nl en Wielrenner.eu

Foto: Shutterstock

  • Datum: 23-05-2018

Lees ook