Waar let je op bij de aanschaf van fietssokken?

Ten eerste: het is geen aanrader om gewone sokken te dragen in je fietsschoenen. En hoewel sokken maar een klein onderdeel lijken van je wielertenue, kan het dragen van exemplaren die goed bij jou passen je plezier in het fietsen behoorlijk vergroten.

Niet te strak en niet te glad

Een paar criteria van goede fietssokken: ze zitten een beetje strak, ze zijn niet te dik, ze zijn ademend, ze zijn niet te glad en ze moeten lekker zitten. Zitten je fietssokken een beetje strak, dan voorkom je dat ze tijdens het fietsen afzakken of opkruipen, terwijl je er met sokken die wat dunner zijn voor zorgt dat je voet niet wordt afgekneld. 

Geen natte voeten

Sokken die erg glad zijn kunnen ervoor zorgen dat je voet in je schoen gaat schuiven, vandaar dat je beter exemplaren kunt kiezen die minder glad zijn. En met fietssokken die goed ademen voorkom je dat je natte voeten krijgt en verklein je daarmee ook de kans op blaren. Er bestaan ook speciale waterdichte fietssokken, bestaand uit drie lagen: een strakke laag die makkelijk vocht opneemt aan de binnenkant, een waterdichte en ademende laag in het midden en een grovere laag van nylon aan de buitenkant.

Zomersokken

Nu de eerste lentemaand maart begonnen is en het weer warmer wordt, duurt het vast niet lang meer voordat je op de fiets je zomersokken kunt dragen. Deze sokken zijn dun en bevatten meestal een polyestervezel. Zomersokken absorberen zweet en voeren het via de vezel af naar buiten. In plaats van polyestervezel kun je ook kiezen voor merinowol, dat geen geur vasthoudt.

Wintersokken

Vind je het toch een beetje koud op de fiets? Trek dan je wintersokken nog een tijdje aan. Deze sokken zijn wat dikker, maar zorgen er net als zomersokken voor dat vocht goed wordt afgevoerd en dat je dus geen natte, koude voeten krijgt. Wintersokken geven ook extra comfort en demping.

Compressiekousen

Zolang je niet aan wedstrijden meedoet kun je ook kiezen voor het dragen van compressiekousen. Deze kousen geven tijdens het fietsen extra bescherming aan je kuiten en onderbenen en kunnen daardoor de kans op blessures verkleinen. Tijdens wedstrijden mag je ze volgens de internationale wielerbond UCI niet dragen.

Bronnen: Fiets.nl en Wielrenner.eu

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 23-05-2018