Spierpijn bestrijden met een naaldje?
Bij dry needling worden naaldjes in je spieren geprikt om verhardingen eruit te krijgen. Deze behandelmethode wordt steeds vaker gebruikt door fysiotherapeuten, omdat ze zo dieper in je spieren kunnen komen. Dit is op die manier effectief bij allerlei sportblessures.
Dry needling is overgekomen uit Canada. Het is een methode waarbij met dunne droge 'dry' acupunctuurnaalden verhardingen in spieren, zogenaamde triggerpoints, worden aangeprikt met het doel de spieren effectief en snel te laten ontspannen. Er wordt dus geen vloeistof in de spier geïnjecteerd. De methode wordt meestal uitgevoerd door de hierin gespecialiseerde fysiotherapeut en is vaak onderdeel van een totaalbehandeling, zeker als klachten al langer bestaan.
Triggerpoints
De triggerpoints zorgen voor lokale drukpijn en verhardingen, welke ook effect hebben op de aangrenzende gewrichten en zorgen voor bewegingsbeperking, stijfheid en verminderd functioneren van de spier. Je kunt een triggerpoint voelen als er een strakke band in de spier ontstaat. Het meest pijnlijke punt in die band is het triggerpoint. Je kunt dat zien als een plaatselijke verkramping, waardoor je spier ook niet goed meer functioneert.
Hoe voelt dat naaldje?
Bij dry needling wordt met een naaldje geprikt in het triggerpoint. Dat voel je verder nauwelijks. De gespecialiseerde fysio zal het naaldje een aantal keer heen en weer halen om dat punt goed te prikkelen. Als het juiste triggerpoint wordt geraakt kan de spier even kort samentrekken, dit kan als kramp aanvoelen. De spier ontspant zich daarna ook gelijk. Het kan dat je na de behandeling dat de behandelde spier een dag erna nog stijf voelt. Daarna zul je snel merken dat de harde plekken soepeler worden.
Bij welke blessures?
Omdat de fysio met dry needling dieper in de spieren kan komen dan met de handen, wordt deze behandeling voor veel sportblessures gebruikt. Je kunt daarbij denken aan een zweepslag, hielspoor, scheenbeenklachten, hamstringklachten, een tennis-elleboog, maar ook bij klachten aan de schouders, lage rug en bilspieren.
Foto: Shutterstock
Publicatiedatum: 24-05-2018