Meet wat je eet: het Eetmaatje

Het Eetmaatje, een product van het Voedingscentrum, is een maatbeker voor onder andere pasta en rijst. Het helpt je om porties makkelijker af te meten en zo verspilling tegen te gaan. Tegelijk maakt het Eetmaatje het makkelijker om elke dag de aanbevolen hoeveelheid per persoon aan rijst en pasta te eten.

Goed voor je gezondheid

Zo is het Eetmaatje niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor je gezondheid en voor het milieu. Je kunt de maatbeker gebruiken om rijst, risotto, couscous, macaroni, penne, spaghetti, andere pastasoorten en water af te meten.

Handig hulpmiddel

In opdracht van het Voedingscentrum heeft GfK onderzoek gedaan. Daaruit blijkt dat voor bijna de helft van de consumenten een handig hulpmiddel goed van pas komt om hoeveelheden pasta en rijst af te meten. Zo hoef je dat niet langer op je gevoel te doen. Tegelijk hoef je minder weg te gooien als je leert hoe je hoeveelheden echt goed kunt afmeten.

Maatbeker voor porties

Natuurlijk zijn daarvoor ook andere maatbekers beschikbaar, maar daarop kun je meestal alleen meten in milliliters of in deciliters. Daardoor heb je alsnog een keukenweegschaal nodig om de hoeveelheden goed af te wegen. Een maatbeker voor porties bestond nog niet.

Rekenwerk

Daar komt bij dat rijst ongeveer 2,5 keer groter wordt als je het gaat koken, en pasta twee keer zo groot. Ga je rekenen met de hoeveelheid rijst of pasta voordat je begint met koken, dan kun je je als je geen wiskundeknobbel hebt al snel vergissen, met als gevolg dat je eten moet weggooien.

Indicatie

Het Eetmaatje laat porties zien voor één tot vier personen. Natuurlijk heeft niet iedereen even grote porties nodig. Als intensieve sporter eet je immers meestal meer dan iemand die één keer per week een rustige wandeling maakt of gaat zwemmen. Daarom geven de porties op het Eetmaatje een indicatie. Ze komen overeen met 150 tot 200 gram gekookte rijst of pasta, bedoeld voor gemiddelde vrouwelijke eters van 14 tot en met 50 jaar, voor oudere volwassenen van 51 tot en met 70 jaar en voor kinderen van 9 tot en met 13 jaar.

Grotere porties voor sporters

Sport jij veel en/of intensief? Dan heb je meestal wat meer nodig dan deze gemiddelde portie en kun je beter iets boven het streepje gaan zitten. Dat geldt ook voor jongens en mannen in het algemeen, terwijl kleine kinderen en ouderen boven de 70 jaar meestal een iets kleinere portie nodig hebben.

Eetmaatje bestellen

Je kunt het Eetmaatje bestellen in de webshop van het Voedingscentrum. Daarvoor betaal je alleen 6,95 euro verzendkosten.

 

Bron en foto Eetmaatje: Voedingscentrum

Foto header: Shutterstock

Publicatiedatum: 09-05-2018