Maak eenvoudig een samenvatting van je eigen sportwedstrijd

Met 360SportsIntelligence is het voor iedere amateurclub mogelijk om de zojuist gespeelde wedstrijd (bijvoorbeeld hockey of voetbal) meteen na afloop in het clubhuis in een samenvatting van enkele minuten terug te kijken. Het systeem herkent onder meer strafcorners en doelpunten en voegt deze automatisch samen tot een chronologische samenvatting. 

Sociale media

De wedstrijdsamenvattingen kunnen vervolgens ook worden gebruikt voor leerdoeleinden, op sociale media of op de website van de club. Hightech-videoanalyse was tot nu toe slechts voorbehouden aan professionele sportorganisaties, maar beeldanalyse is nu bereikbaar voor alle sportclubs.

Aan de slimme algoritmes wordt gewerkt door een team van wetenschappelijke instellingen, waaronder Universiteit Twente, hogeschool Saxion en Roessingh Research & Development, een topinstituut op het gebied van revalidatiekundige behandeling en zorg. 

Onmisbaar hulpmiddel

360SportsIntelligence is een idee van de Twentse ondernemer René Epping: "Als jeugdtrainer bij hockeyclub EHV besefte ik dat videoanalyse een onmisbaar hulpmiddel is bij het verbeteren van sportprestaties. Het probleem waar ik tegenaan liep is dat videoanalyse heel veel tijd en mankracht vergt. Je hebt voor elke opname weer cameramensen nodig en na elke opname ben je urenlang aan het zoeken, plakken en knippen om een relevante presentatie samen te stellen. Dit zorgt ervoor dat videoanalyse niet of nauwelijks gebruikt wordt in de breedtesport. Mijn ambitie was een volledig geautomatiseerd videoanalyse-systeem ontwikkelen waarmee elke sporter, trainer en coach gebruik kan maken van de voordelen van videoanalyse."

Geen cameramensen nodig

Het systeem van 360SportsIntelligence is zo ontworpen dat het wedstrijden automatisch opneemt met vaste camera's, waardoor geen cameramensen meer nodig zijn. Van deze opnames wordt een samenvatting gemaakt die meteen na de wedstrijd door trainersstaf en spelers bekeken kan worden.

Corners en doelpunten

Epping hoopt het systeem de komende jaren nog verder door te ontwikkelen. "Op dit moment zijn we zover dat de computer automatisch een groot deel van de spelbepalende momenten zoals corners, doelpunten en scoringskansen herkent. Het kan echter nog beter. In de komende jaren willen we onze algoritmes steeds beter laten worden in het herkennen van spelsituaties door ze bij zoveel mogelijk clubs zoveel mogelijk wedstrijden te laten analyseren. We zijn dan ook op zoek naar clubs die daarbij willen helpen.”

 

Kijk voor meer informatie op de website van 360Sportintelligence.

 

 

 

Publicatiedatum: 26-05-2018