Dit ‘ademende’ shirt zorgt voor optimale ventilatie tijdens het sporten

Een onderzoeksteam van de prestigieuze Massachusetts Institute of Technology (MIT) in de VS heeft een 'ademend' shirt gemaakt door de werking van microben, waarmee voornamelijk eencellige micro-organismen zoals bacteriën worden aangeduid.

Ventilatieflapjes

Het ontwikkelde shirt kreeg kleine ventilatieflapjes en belangrijker; een coating van microben die optimaal reageren op de vochtigheidsgraad door in te krimpen of op te zwellen. Hierdoor worden de ventilatieflapjes direct verder geopend als er sprake is van meer transpiratie en sluiten ze weer als de vochtigheid daalt.  

Airconditioning

Het shirt werkt dus eigenlijk als een soort airconditioning tijdens het sporten. Het grote voordeel van het shirt is dat je het vochtverlies beperkt tijdens het sporten, waardoor je in staat bent betere prestaties te leveren. Ook een hogere lichaamstemperatuur kan leiden tot prestatieverlies en dankzij de verkoelende werking die het shirt heeft, zal de lichaamstemperatuur niet meer zo snel stijgen.

Geur

De onderzoekers stellen dat zij dankzij het onderzoek nog veel meer kunnen dan alleen een ademend shirt ontwikkelen. In de toekomst denken ze dat het zelfs mogelijk is dat het shirt nadat je gesport hebt een lekker ruikende geur afgeeft.

Hardloopschoen

De onderzoekers hebben hun op zweet reagerende stof ook uitgeprobeerd in een hardloopschoen. Er is gekeken op welke plekken in de voeten we het meest zweten en op die plekken zijn de flapjes geplaatst. Deze techniek kan ervoor zorgen dat je tijdens het hardlopen bijvoorbeeld geen last meer krijgt van blaren.  

Nog niet te koop

Voorlopig zijn de shirts en schoenen nog niet te koop. Maar het onderzoeksteam van MIT hoopt in de toekomst samen te werken met een sportkledingfabrikant om de kleding te gaan verkopen. In de (nabije) toekomst kun je mogelijk dus sporten in een vochtregulerend shirt en hoef je je geen zorgen over mindere sportprestaties vanwege vochtverlies. 

 

 

Foto: MIT/Hannah Cohen

Publicatiedatum: 12-05-2018