10 tips om je training aan te passen aan warmer weer

1. Train vroeg of laat

Train ‘s ochtends vroeg als het nog niet zo warm is of ’s avonds laat nadat de zon is ondergegaan. Het is niet wetenschappelijk onderbouwd, maar het lijkt erop dat ochtendsporters hun ritme makkelijker weten vast te houden dan mensen die in de avond trainen.

2. Rustig wennen

Laat je lichaam rustig wennen aan het warmere weer. Loop je hard en is het echt een stuk warmer dan je normaal gewend bent? Ruil dan eens een hardlooptraining in voor een halfuurtje of uurtje wandelen. Je lichaam heeft meestal zo’n twee tot drie weken nodig om te wennen aan hogere temperaturen. 

3. Pas je snelheid aan

Aansluitend bij de vorige tip: het is ook verstandig het tempo waarop je normaal gesproken traint aan te passen als het echt een stuk warmer is dan je gewend bent. Houd bij een hardlooptraining aan dat je één tot twee minuten langer over een kilometer mag doen dan wanneer het minder warm is. Of laat je loop-app of sporthorloge gewoon even helemaal voor wat het is en loop op gevoel door goed naar je lichaam te luisteren.

4. Zoek een vakantiesportmaatje

Een sportmaatje is altijd een goede stok achter de deur om het sporten vol te houden. Moet je het op je vakantieadres zonder je vaste sportmaatje doen? Kijk eens om je heen wie er nog meer door traint op vakantie en vraag of deze persoon het leuk vindt om samen te trainen. Zo doe je ook nog eens nieuwe contacten op.

5. Draag de juiste kleding

Kies sportkleding uit die past bij de weersomstandigheden. Denk aan kleding die zweet goed absorbeert en die licht is om te dragen.

6. Felle kleuren

Ga je ’s ochtends al heel vroeg trainen of wacht je tot het donker is? Draag dan kleding in felle kleuren plus een lichtgevende armband of iets anders waardoor je voor medeweggebruikers goed te zien bent in het donker.

7. Petje

Draag tijdens je training een petje of een ander hoofddeksel dat je hoofd beschermt tegen de felle zon, maar ook tegen een plotselinge zomerse regenbui. 

8. Drink veel water

Voldoende drinken tijdens je training is gewoonlijk al erg belangrijk, maar als het warm is helemaal. Neem extra water mee voor onderweg of vraag tijdens een lange training aan een gezinslid of een vriend(in) om je onderweg van nieuw water te voorzien.

9. Eet lekker gezond

Eet in de zomer lekker veel groente, fruit, salades en gezonde maaltijden. Als jij je fit en fris voelt doordat je gezond eet, is het veel makkelijker om ook je sportroutine vast te houden.

10. Geef jezelf minstens één dag vrij

Plan minimaal één sportvrije dag per week in om je lichaam de tijd te geven te herstellen. Als je hierin flexibel kunt zijn, dan kun je deze vrije dag ook inplannen als het echt té warm is om te sporten. 

Bron: Runnersworld.com

Foto: Shutterstock