Zo voorkom je schouderblessures bij het zwemmen

Het risico op een schouderblessure loop je als zwemmer vooral als je veel trainingsuren maakt in het water. Of je nu de vrije slag, de rugslag of de vlinderslag gebruikt tijdens het zwemmen, de beweging die je maakt is voor je lichaam niet een natuurlijke beweging. Bovendien moet je deze zelfde beweging tijdens je training keer op keer herhalen. En daardoor kunnen je schouderpezen overbelast raken.

Zwemmersschouder

Je voelt de pijn van een zwemmersschouder tijdens het zwemmen of na je training. Soms voel je ook buiten de trainingen om dat je minder kracht hebt in je schouder of minder controle hebt over bewegingen die je vanuit je schouder uitvoert.

Overhaalbeweging

De klachten worden vooral veroorzaakt door het deel van de zwembeweging dat wel de overhaalbeweging wordt genoemd, van het einde van de duwfase tot het begin van waar je je hand weer het water in steekt om de volgende slag te maken. Je loopt een grotere kans op een schouderblessure als je intensiever traint en als je in het stuk tussen het begin en het midden van je trainingsseizoen zit. De klachten spelen sneller op in de schouder van je dominante arm dan in die van de andere arm.

Warming-up

Hoe voorkom je nu een schouderblessure als je een regelmatige zwemmer bent? Doe in elk geval eerst op het droge een goede warming-up voor je schouderspieren, zeker als je in de ochtend het water in duikt. Gebruik bij je warming-up geen gewichten of andere hulpmiddelen die zorgen voor extra weerstand.

Goede rekoefeningen

Voer ook specifieke rekoefeningen uit die bedoeld zijn voor je schouders. Wat goede rekoefeningen zijn, is niet voor iedereen hetzelfde. Laat eerst door een fysiotherapeut vaststellen wat het zwakke punt in jouw schouder is, want als je willekeurig alle kanten op gaat rekken, kan dat juist averechts werken.

Techniek onder de loep

Het kan ook goed zijn om je techniek eens onder de loep te laten nemen. Misschien moet je je hand net iets anders in het water steken om je schouderspieren minder te belasten. Ook afwisseling in je trainingen is belangrijk, want de blessure ontstaat vooral als je te eenzijdig beweegt. Het kan bijvoorbeeld goed zijn om je training in het water af te wisselen met krachttraining op het droge.

 

Bronnen: Sportzorg.nl, Corebody.nl en Kennisbank.hva.nl

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 16-04-2018