Wat is de beste voeding voor jouw leeftijd?

De deskundigen van CookLoveShare hebben hier voor de website van LINDAnieuws een overzicht van gemaakt. Dit laat zien dat het voor tieners slim is om regelmatig een glas amandelmelk te nemen. Daar zit bijvoorbeeld vitamine E in, net als biotine, allebei goed voor je hart- en bloedvaten, voor een mooie huid en voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Je hoeft niet bang te zijn dat je aankomt van het drinken van amandelmelk, want er zitten maar weinig calorieën in. Amandelmelk past bijvoorbeeld ook goed in je smoothie of in een havermoutontbijt.

20-25 jaar: veel vitamine B

Ben je tussen de 20 en 25 jaar, dan ga je waarschijnlijk graag een avondje uit en staat er ook wel eens een training of wedstrijd op het programma op de dag na een avondje stappen. Voeding met veel vitamine B helpt je dan om je lichaam fit en gezond te houden. Deze vitamine zit vooral veel in boerenkool, champignons, vis en eieren. Ook ijzer is belangrijk. Dit zit bijvoorbeeld in noten, vis, rundvlees en zonnebloempitten.

25-30 jaar: shotje magnesium

Zeker voor vrouwen is de fase tussen 25 en 30 jaar meestal erg druk: een studie, een baan, een relatie, vriendschappen, misschien wel trouwen en kinderen krijgen, en dan ook nog sporten. Je kunt een extra shotje magnesium dan goed gebruiken. En laat dat nu net in één van de favoriete voedingsmiddelen van veel vrouwen zitten: chocolade! Let er wel op dat je kiest voor pure chocolade, met een zo hoog mogelijk gehalte cacao. Ook bonen en avocado’s bevatten veel magnesium.

30-40 jaar: groene groenten

Na je dertigste word je je vaak meer bewust van het belang van goede voeding voor je lichaam, zeker als je een gezin wilt stichten. Foliumzuur is belangrijk als je zwanger wilt raken, en dat zit onder meer in asperges. Ook andere groene bladgroenten zijn in deze levensfase goed voor je. Denk maar aan spinazie en boerenkool. Hierin zit ook vitamine K, goed om je botten sterk te houden. Groene smoothies zijn een makkelijke en goede manier om alle voedingsstoffen die je als dertiger nodig hebt binnen te krijgen.

40-50 jaar: vette vis

Als veertiger merk je het meestal al zodra je een rondje gaat rennen, een stuk gaat fietsen, een potje gaat voetballen of een andere sport doet: je conditie is niet meer wat het geweest is. Dit komt doordat je lichaam minder aanmaakt van het stofje CoQ10. Daardoor gaat niet alleen je energievoorraad, maar ook je concentratievermogen achteruit. Vette vis, zoals makreel of sardientjes, helpt je om een nieuwe energieboost te krijgen.

50-plus: vis, groente, fruit en volkoren

Ben je vijftigplusser? Ook dan is het slim om regelmatig vis te eten, liefst één keer per week vette vis zoals zalm of makreel en één keer per week witte vis zoals kabeljauw. Andere goede voedingsmiddelen zijn avocado’s, ongezouten en ongebrande noten, alle soorten groente en fruit en volkoren producten.

 

Bron: Lindanieuws.nl

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 19-04-2018