Strak lijf: de buik

Om te beginnen even een misverstand uit de wereld helpen: alleen het doen van buikspieroefeningen gaat je niet helpen om een plattere buik te krijgen. Omdat alle spieren in je lijf met elkaar verbonden zijn, is het een illusie om te denken dat je met het doen van één soort oefeningen plaatselijk vet kunt verbranden. 

Hard werken?

Betekent dit dat het trainen van je buikspieren hard werken is? Dat hoeft helemaal niet. We zetten een paar simpele tips op een rijtje die je helpen om een strakkere buik te krijgen.

Tip 1: doe een lesje pilates

Bij het krijgen van een plattere buik zijn ook de spieren in je rug en in je billen betrokken. Een sport waarin al deze spiergroepen aan bod komen, is pilates. Je traint hierbij vrijwel alle spieren die er in je buik bestaan: van je diepe tot je lage buikspieren en van je rechte tot je schuine buikspieren.

Tip 2: planken

Een goede oefening om je buikspieren te trainen is de plank. Daarbij is het wel belangrijk dat je deze plank correct uitvoert. Dat doe je door te beginnen in de push-uphouding, waarbij je handen recht onder je schouders zijn, je lichaam kaarsrecht is en je tenen de grond raken. Vervolgens plaats je je onderarmen op de grond, waarbij je ellebogen recht onder je schouders zijn. Het is de kunst om je billen niet te veel omhoog te laten wijzen, maar echt een rechte lijn te maken met je lichaam. Span je bilspieren aan, probeer je navel naar binnen te trekken en kijk naar de grond. In het begin is het al heel knap als je deze positie vijf tot tien seconden achter elkaar vast weet te houden. Plank je vaker? Dan kun je die tijd geleidelijk opbouwen.

Tip 3: duw je navel richting je ruggengraat

Een simpele tip waarvoor je weinig hoeft te doen en waarmee je toch een goed resultaat boekt: sta eens stil bij je houding. Als je erop let dat je mooi rechtop staat, met je oren boven je schouders, je schouders recht boven je heupen, je heupen boven je knieën en je knieën weer recht boven je enkels, dan ziet je buikje er vanzelf al een stuk strakker uit. Oefen een paar keer met het duwen van je navel richting je ruggengraat en let erop dat je gewicht goed verdeeld is over de bal en de hiel van je voet. Dit maakt al een groot verschil.

Tip 4: doe veel kleine oefeningen

Elke dag een buikspierkwartier, dat is helemaal niet nodig – zoals je hierboven al hebt kunnen lezen. Het trainen voor een plattere buik doe je gewoon verspreid over de dag. Neem terwijl je op je werk of op school zit, als je in de rij bij de supermarkt of op het schoolplein aan het wachten bent, of waar je dan ook maar bent de houding aan uit de derde tip. Adem nu diep in en daarna diep uit, waarbij je je navel naar je ruggengraat trekt. Zo werk je gewoon tijdens je dagelijkse activiteiten aan een plattere buik.

Bronnen: Gezondheidsnet en Buikspiertraining.nl

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 06-04-2018