Sportvissen: een leuke hobby

Sportvissen is populair: maar liefst 1,5 miljoen Nederlanders beoefenen deze sport in hun vrije tijd. Ongeveer 580.000 van hen zijn aangesloten bij een hengelsportvereniging. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut in opdracht van Sportvisserij Nederland.

Tot rust komen

Een goede reden om te gaan sportvissen is natuurlijk omdat je het leuk vindt om te doen. Maar de ondervraagde vissers noemen ook liefde voor de natuur en tot rust komen als redenen om voor deze sport te kiezen. Jongere sportvissers vinden de gezelligheid en de sociale contacten eveneens belangrijk.

Midden in de natuur

Sportvissers zoeken het liefste een rustig plekje op aan de waterkant. Ook vinden ze de bevisbaarheid vanaf de oever belangrijk, net als dat ze hun hengel kunnen uitgooien in een mooie natuurlijke omgeving. 

Elkaar helpen

Bijna driekwart van de sportvissers vindt het een goed idee om minder ervaren sportvissers die deze tak van sport onder de knie willen krijgen op weg te helpen. Ze doen dit het liefste voor bekenden en voor jonge sportvissers. Vind jij het leuk om sportvissen te leren, dan is er dus vast iemand met ervaring die je de eerste beginselen bij wil brengen. De helft van de vissers vindt het ook waardevol om hulp te ontvangen van anderen.

Visvangst

Een belangrijk doel voor sportvissers is natuurlijk een mooie vangst. Ruim de helft van hen is tevreden of zeer tevreden over de visvangst. Het gaat dan niet alleen om het aantal vissen, maar ook om het formaat van de vissen en het soort vissen dat gevangen wordt.

Viswater

Bijna driekwart van alle bij Sportvisserij Nederland aangesloten sportvissers zou het liefste in al het Nederlandse viswater willen vissen. Ruim twintig procent voelt zich op dit moment beperkt in de mogelijkheid om te vissen waar je maar wilt. Twaalf procent heeft er begrip voor dat hengelsportverenigingen een deel van hun water voor de eigen leden willen houden.

Beginnen met sportvissen

Wil jij beginnen met sportvissen of eens kijken of het iets voor jou is? Neem dan een kijkje op de website van Sportvisserij Nederland.

Bron: Mulier Instituut

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 19-04-2018