Hoe gezond is haring?

Twee keer per week vis eten is gezond. Het zorgt ervoor dat je genoeg omega-3-vetzuren binnenkrijgt, goede vetten die belangrijk zijn voor je cholesterolgehalte en voor het functioneren van je hersenen en die je ook beschermen tegen hart- en vaatziekten.

Vette vissoort

Haring behoort, net als onder andere zalm, makreel en paling, tot de vette vissoorten en is daarmee een goede bron van omega-3-vetzuren. In 100 gram haring zitten ongeveer 222 kilocalorieën, naast 18 gram eiwitten. Als je regelmatig haring op je menu zet, houd je daarmee je rode bloedcellen gezond, die een rol spelen bij het rondpompen van zuurstof door je lichaam.

Veel vitamines

Verder is haring een echt vitaminebommetje, met de vitamines A, B2, B6, B11 (foliumzuur), B12, C en D. Ook is de vis rijk aan mineralen als calcium, fosfor en kalium. Die laatste heeft een gunstig effect op de werking van je zenuwstelsel, terwijl vitamine B6 een rol speelt bij de communicatie tussen je zenuwen onderling. Calcium en fosfor dragen op hun beurt bij aan het behouden van sterke botten en tanden. Dat laatste geldt ook voor de eiwitten uit haring.

Hollandse haring

Op Hollandse haring mag pas gevist worden als ze een vetpercentage van minstens zestien procent heeft. Vanaf dan is er een Haringseizoen dat zes weken duurt en meestal loopt van eind mei tot begin juli, maar soms ook iets later begint. Het seizoen wordt traditioneel geopend met het veilen van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe in Scheveningen.

Maanden goed blijven

De vis mag alleen Hollandse Nieuwe worden genoemd als ze het juiste vetpercentage heeft, op traditionele wijze wordt gekaakt en gezouten en onmiddellijk wordt ingevroren. Na het invriezen blijft de haring maanden goed. Daardoor kun je deze vissoort bijna het hele jaar door kopen, al mag ze na 30 september officieel geen nieuwe haring meer worden genoemd. 

Haring eten

Haring kun je op verschillende manieren eten: zoet of zuur, los of op een broodje, met of zonder uitjes. Doe dat liefst zo snel mogelijk nadat je haring hebt gekocht, want als de vis een tijdje blijft liggen, neemt de kwaliteit af en wordt de smaak minder goed. Neem je haring mee naar huis, doe dat dan in een koeltasje en leg de vis als je thuis bent meteen in de koelkast. Pas wel op dat je niet té vaak haring op het menu zet, want de vis is behoorlijk zout.

Bronnen: Gezondheidsnet.nl, Margriet.nl en Voedingscentrum.nl

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 14-04-2018