Heeft een tatoeage invloed op je sportprestaties?

Tatoeages lijken steeds populairder te worden, en dan hebben we het niet alleen over het aantal mensen dat hun huid laat versieren, maar ook over de grootte van de tatoeages. Vooral in de afgelopen tien jaar zie je, ook onder sporters, steeds meer en steeds grotere tattoos. 

Minder goed koelen

Als jij er ook één of meerdere hebt, dan heb je er vast nog niet bij nagedacht dat getatoeëerde huid twee keer zo weinig zweet als huid die niet met inkt versierd is. En minder zweten heeft als gevolg dat je lichaam zich minder goed kan koelen. Dit gaat vooral een rol spelen als in de zomer de temperaturen flink omhoog gaan.

Zouttekort

Wetenschappers die tien proefpersonen hebben onderzocht, ontdekten dat zij duidelijk minder zweetten uit hun huid die getatoeëerd was dan uit hun huid waar geen tatoeage was aangebracht. Bij negen van de tien proefpersonen zat er in het zweet uit de getatoeëerde huid ook ruim anderhalf keer zo veel zout, een teken dat je alert moet zijn op een zouttekort, inclusief negatieve invloed op je sportprestaties.

Niet zo zeker als het lijkt

Of je die nadelige invloed tijdens trainingen en wedstrijden ook echt zult ondervinden, is overigens nog niet zo zeker als het lijkt. Tijdens het onderzoek werden de zweetklieren van de proefpersonen namelijk niet gestimuleerd door hen sportieve activiteiten te laten uitvoeren, maar door een chemische stof op de huid aan te brengen. Daarna werden er speciale pleisters op hun huid geplakt die het zweet opvingen.

Zweetklieren

De onderzoekers moeten vooralsnog raden naar de reden waarom getatoeëerde huid minder zweet. Het zou ermee te maken kunnen hebben dat de inkt in dezelfde huidlaag wordt aangebracht als waar de zweetklieren zitten. Mogelijk raken deze klieren beschadigd door de tatoeage. Per minuut prikt een tatoeagenaald namelijk vijftig tot wel drieduizend keer in je huid.

Gevolgen

Heb jij alleen één bescheiden tatoeage? Dan hoef je je waarschijnlijk niet druk te maken over een nadelige invloed op je sportprestaties. De onversierde huid die overblijft vangt je zweettekort dan wel op. Maar heb je meerdere en vooral ook grotere tatoeages, vergelijkbaar met voetballer Memphis Depay? Dan is de kans wel groot dat dit gevolgen heeft voor je trainings- en wedstrijdresultaten.

Bron: Topsporttopics.nl

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 07-04-2018