De meest extreme marathons
Een marathon tot een goed einde brengen: dat is op zich al een prestatie van formaat. Maar sommige kilometervreters willen nog meer uit zichzelf halen. En dan kies je niet voor zomaar een marathon, maar voor een van de meest extreme loopwedstrijden ter wereld.
Het boek Extreme Running, geschreven door Kym Mcconnell en Dave Horsley, beschrijft allerlei bijzondere marathons op extreme plaatsen. Van de Noordpool waar de temperatuur kan dalen tot onder de -40 graden, tot de hoogste marathon ter wereld op de Mount Everest. We lichten er een paar van de meest extreme marathons uit.
1. Marathon Des Sables
Deze 250 kilometer lange loop in Marokko leidt je door de Sahel, een landstreek in de Sahara. En alsof de afstand nog niet genoeg uitdaging biedt, volbreng je deze marathon met een volle bepakking van 15 kilo en moet je zelf voor je eigen water zorgen. Het decor van deze ultramarathon is adembenemend: met mooie bergen, zandvlaktes en ook rivieren. Je hebt zes dagen de tijd om de 250 kilometer af te leggen.
2. Atacama-Crossing
Deze marathon in de Atacama-woestijn in het Zuid-Amerikaanse Chili, ook met een lengte van 250 kilometer, loop je op grote hoogte, op oneffen terrein en onder extreme temperaturen. Je hebt hier zeven dagen de tijd om de eindstreep te halen. Ook hier moet je zelf je water meenemen en loop je dus met een zware bepakking.
3. North Pole Marathon
Bijna het tegenovergestelde van de Atacama-Crossing is deze ijskoude marathon. De temperatuur kan tijdens het lopen zelfs dalen tot onder de -40 graden Celsius. Om nog een beetje warm te blijven, draag je vier lagen loopkleding over elkaar. Tijdens deze marathon loop je telkens rondjes over het 5 kilometer lange parcours. Dat betekent niet dat je niet alert hoeft te zijn: als je van de route afraakt en verdwaalt, is de kans namelijk levensgroot dat je doodvriest.
4. Jungfrau-marathon
Iets dichter bij huis, in Zwitserland, vindt jaarlijks in september de Jungfrau-marathon plaats, een van de bekendste bergmarathons ter wereld. Het parcours heeft de lengte van de klassieke marathon en geeft je tijdens het lopen uitzicht op de Eiger, de Mönch en de Jungfrau – bergen in de Zwitserse Alpen. De eerste 10 kilometers van het parcours zijn vrij vlak, maar de finish is bergop.
5. Antarctic Ice Marathon
Ook dicht bij de Zuidpool kun je hardlopen, waarbij de gemiddelde temperatuur rond de -20 graden Celsius ligt en er een sterke wind kan staan. Je loopt over sneeuw en ijs en bovendien op een hoogte van 700 meter. Je kunt de klassieke marathonafstand afleggen, maar ook kiezen voor de ultramarathon van 100 kilometer of voor de Antarctic Mile als je het liever wat korter houdt.
6. Mount Everest Marathon
De hoogste marathon ter wereld vindt plaats in Nepal. Nog voordat je kunt starten aan deze loop heb je er al een wandeling van dagen opzitten om de startplaats op 5.400 meter hoogte te bereiken. Tijdens de marathon ren je voornamelijk naar beneden, om over de eindstreep te komen op 3.200 meter hoogte. Een dag voor de start krijg je een medische keuring om te checken of je lichaam goed reageert op de hoogte. Alleen als dat zo is, mag je van start gaan.
Bron: BNR
Foto: Wikimedia
Publicatiedatum: 20-04-2018