Chocolade: Goed voor je sportprestaties?

Het zou maar zo kunnen dat het antwoord op die laatste vraag bevestigend is, als je tenminste kiest voor een zo puur mogelijke variant. Een stofje in pure chocolade zou er namelijk voor zorgen dat je spieren meer zuurstof krijgen en zich als gevolg daarvan beter ontwikkelen.

Harder rennen

De Wayne State University in de Verenigde Staten heeft hier onderzoek naar gedaan, nog niet bij mensen, maar wel bij muizen. Zij kregen pure chocolade gevoerd en renden vervolgens op een loopband. Ze deden dat anderhalf keer beter dan de muizen die geen chocolade kregen.

Betere zuurstofopname

Het lijkt erop dat het stofje epicatechine in chocola hiervoor verantwoordelijk is. Dit zorgt voor een betere opname van zuurstof in je spieren, waardoor die zich beter ontwikkelen. Of dit bij mensen op precies dezelfde manier werkt, moet nog wetenschappelijk worden onderzocht.

Zelf testen

Je hoeft natuurlijk niet te wachten tot dit onderzoek bij mensen gedaan is om te ontdekken wat het effect van chocolade is op jouw sportprestaties. Neem gewoon eens één of twee paaseitjes waar minimaal 70 procent cacao in zit – of een ander stuk lekkere pure chocola – voordat je aan je training begint.

Boost

Gebruik je een app of een ander hulpmiddel om je sportresultaten bij te houden? Dan kun je meteen tijdens je training al zien of de chocolade je inderdaad een boost heeft gegeven. Houd je je resultaten niet zo nauwkeurig bij? Ga dan af op je gevoel om te bepalen wat het effect is.

Geniet, maar eet met mate

Geeft het eten van chocolade je echt een boost bij je training? Onthoud dan wel het aloude principe ‘geniet, maar eet met mate’. Chocolade blijft namelijk wel een bron van suiker en vet, waardoor je door het eten ervan ook veel calorieën binnenkrijgt. Een hele schaal met paaseitjes leegeten is dus niet zo’n slim idee.

Bron: Leontien.nl en Fit.nl

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 16-04-2018