Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan Sport.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan Sport.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Een paar jaar geleden besloten de gemeente Purmerend, de WijkBuurtSportCoach van Spurd en Clup Welzijn om tijdens de ramadan samen sportieve activiteiten voor jongeren te gaan ontwikkelen. “Als jongeren tijdens de ramadan twee uren voor het slapen gaan weer mogen eten, dan blijven ze daarna niet thuis zitten, maar zoeken ze elkaar op in de wijken”, legt Aram uit. “Ze krijgen ’s avonds laat veel voeding en daarmee veel suikers binnen. Die energie moeten ze kwijt en dat zorgde voorheen voor overlast in de wijken.”

Voetbal en kickboksen

Nu kunnen de jongeren hun energie lekker kwijt tijdens de sportieve activiteiten, die bestaan uit voetbal en kickboksen. “De jongeren vinden het geweldig”, weet Aram, die het voetballen begeleidt. “Uiteraard doe ik zelf ook twee uur lang volop mee. Er komen veel goede voetballers op af, dus het niveau is hoog.”

Foto: Privéfoto

Activiteiten in het zwembad

Freek Eshuis, manager van het Leeghwaterbad in Purmerend, hoorde van de activiteiten tijdens de ramadan. “Hij was superenthousiast en het zwembad wilde ook graag meedoen”, vertelt Aram. “Daarom zijn we daar los van de oorspronkelijke planning dit jaar ook activiteiten in de nacht gaan aanbieden, bootcamp en floatfit. Daar kwamen 65 jongeren op af, het was helemaal geweldig. Zelf gaf ik de bootcamples. Volgend jaar doet het zwembad vanaf het begin van de ramadan mee en zullen er vaker activiteiten zijn. En er komen nu veel jongens op de activiteiten af, maar de meiden willen ook graag iets doen. Volgend jaar gaan we zorgen dat zij ook mee gaan doen.”

Compenseren in de nacht

Aram is, naast de trainingen die hij als buurtsportcoach geeft, zelf een fanatiek sporter. “Mijn motto is: geen dag zonder sport. Ik doe aan voetbal en aan fitness. Ik speel in het eerste elftal, dus echt in een prestatie-elftal waarmee we drie keer per week trainen en op zondag een wedstrijd spelen. Nu tijdens de ramadan ben ik overdag wat minder actief dan anders, maar dat probeer ik te compenseren door in de nacht te voetballen en te fitnessen. Dat moet ook wel, want je krijgt laat op de avond veel suikers binnen en die moeten wel verbrand worden. Ook de jongeren gaan helemaal los en ik hoor van hen dat ze daarna heerlijk kunnen slapen.”

Foto: Shutterstock

  • Datum: 21-04-2018
#Kijkiksport #Bewegen

Lees ook