10 tips ter voorbereiding op de Vierdaagse

1. Doe veel korte trainingen

Ook al loop je tijdens de Vierdaagse elke dag een lange afstand, het is beter om je hierop voor te bereiden door regelmatig een korte training te doen dan door een paar keer een heel lange afstand te wandelen. Je spieren raken zo rustig en op de goede manier gewend aan de belasting en je bouwt je conditie efficiënt op.

2. Let op je techniek

Het is belangrijker dat je een goede wandeltechniek hebt dan dat je de pas er zo stevig mogelijk in zet. Een goede techniek helpt je om het lopen van lange afstanden makkelijker vol te houden. Twijfel je over jouw wandeltechniek? Kijk dan of je op de valreep nog een paar weken bij een wandelclub met begeleiding van een trainer kunt aansluiten.

3. Plan je pauzes

Je kunt natuurlijk onderweg spontaan pauze nemen wanneer je er even doorheen zit, maar het is verstandiger om vooraf al na te denken over wanneer jij een pauze wilt nemen en hoe vaak je er eentje nodig hebt. Dit maakt het ook mogelijk om met familieleden of vrienden af te spreken dat zij op een bepaald punt langs de route staan om je even op te peppen of van nieuw eten en drinken te voorzien.

4. Kleding kiezen

Goede schoenen zijn natuurlijk het allerbelangrijkste als je veel kilometers gaat wandelen. Schaf ze ruim voordat de Vierdaagse begint al aan. Denk ook aan sokken en kleding die fijn zitten en die passen bij het weer dat voorspeld wordt. Vanaf zo’n twee weken van tevoren kun je al een beetje zien wat de weersvoorspelling voor de Vierdaagse is en hiervoor specifiekere voorbereidingen treffen.

5. Materiaal meenemen

Sleutels, telefoon, eten en drinken: onderweg wil je vast een paar spullen meenemen. Bedenk nu al of je liever een heuptasje draagt of een rugzak. Tijdens je trainingen kun je uitproberen wat voor jou het lekkerst zit.

6. Oefen met actieve rust

Tijdens langere trainingen, en straks ook tijdens de Vierdaagse zelf, zul je waarschijnlijk ervaren dat je spieren gaan verzuren. Als je langere tijd beweegt, hoopt zich melkzuur op in je spieren, dat vervolgens door je bloed afgevoerd moet worden. Dit gaat makkelijker als je na afloop van je training, en straks ook aan het einde van elke wandeldag, licht in beweging blijft. Oefen alvast met een vorm van rustige beweging die voor jou prettig is, zoals een halfuurtje fietsen.

7. Pik signalen van je lichaam op

Tijdens de voorbereiding op de Vierdaagse voel je al heel goed wat jouw lichaam aankan. Voel je ergens een pijntje of heb je een klacht? Blijf daar dan niet mee rondlopen tot het uit zichzelf wel verdwijnt, maar ga even langs je huisarts om te voorkomen dat het in de laatste weken van de voorbereiding alleen maar erger wordt.

8. Regel vervoer of overnachting

De organisatie van de Vierdaagse raadt je aan om vanwege de drukte niet met de auto naar de start te komen, maar met het openbaar vervoer of met de fiets. Woon je niet in de buurt van Nijmegen? Bedenk dan alvast of je elke dag heen en weer wilt reizen of liever in de omgeving overnacht.

9. Neem niet te lange pauzes

Hoe langer de training, hoe verleidelijker het is om ook je pauzes langer te maken. Maar hoe langer je rust neemt, hoe meer je spieren afkoelen en verstijven en hoe lastiger het wordt om weer goed op gang te komen. Dit geldt ook tijdens de Vierdaagse zelf.

10. Bereid je voor in bed

Tot slot nog een leuke tip om je benen en voeten ook als je slaapt de optimale voorbereiding te geven op de Vierdaagse. Heb je een verstelbare lattenbodem in je bed, zet het voeteneind dan iets hoger zodat je benen net iets boven de horizontaallijn liggen. Het bloed kan dan makkelijker terugstromen naar je hart en je voeten blijven minder lang dik van het vocht. Heb je geen bed met verstelbare lattenbodem, leg dan een kussen aan het voeteneinde. Probeer in de laatste weken van je voorbereiding alvast uit of dit voor jou prettig werkt.

 

Bron: Viavierdaagse.nl

Foto: Mayabuns/Shutterstock.com

Publicatiedatum: 12-04-2018