Watermeloen: supergezond zomertussendoortje

Watermeloenen zijn familie van de komkommer. Ze behoren niet alleen tot de lekkerste, maar ook tot de meest gezonde zomertussendoortjes. Doordat er zo veel water in zit, helpt het eten ervan om je vochtbalans na een training of wedstrijd weer op peil te brengen, zeker als je gesport hebt met warm weer.

Goed werkende spieren

De rode watermeloen zit boordevol ijzer, kalium en vitamine C. Dit maakt dat deze zomergroente een bloeddrukverlagend effect heeft. Kalium helpt bovendien om je zenuwen en spieren goed te laten functioneren. Zo kan het eten van een portie watermeloen voor je training helpen om kramp tijdens het sporten te voorkomen.

Goed voor huid, haar en ogen

Watermeloen bevat ook bètacaroteen, een antioxidant die je misschien wel kent van de wortels en die in je lichaam wordt omgezet in vitamine A. Zijn je huidcellen na een training in de zomerzon beschadigd, dan zorgt het stofje bètacaroteen ervoor dat zij zich herstellen. Ook beschermt het de cellen in je lichaam tegen vrije radicalen en is het goed voor je ogen en je haar.

Tegen ontstekingen

Een ander stofje in watermeloen is lycopeen, belangrijk om je hart en je botten gezond te houden. Maar dat niet alleen, lycopeen helpt ook bij het reduceren van ontstekingen, zodat je minder snel een pijntje in je lichaam voelt dat je belemmert om voluit te trainen of zelfs helemaal verhindert om te gaan sporten.

Vet verbranden

Een ander stofje in watermeloen is citrulline. Uit onderzoeken is gebleken dat dit aminozuur vetophopingen in je lichaam kan reduceren. Citrulline zorgt ervoor dat bepaalde enzymen die vetopslag bevorderen hun werk niet kunnen doen en helpt je zo om vet te verbranden. 

Caloriearm

Sport je omdat je zo vlak voor de zomer nog een paar kilo’s af wilt vallen? Ook dan is watermeloen als tussendoortje of als toetje een goede keus. In 100 gram watermeloen zitten maar 30 calorieën. Juist omdat watermeloen voor het overgrote deel uit water bestaat, heb je na het eten ervan toch een vol gevoel en is de verleiding kleiner om naar minder gezonde snacks te grijpen. 

Bloedsuikerspiegel

Watermeloen heeft wel een vrij hoge glycemische index, vooral van belang voor diabetespatiënten. Het betekent echter niet dat je bloedsuikerspiegel meteen de hoogte in schiet als je watermeloen eet. Watermeloen heeft namelijk tegelijk een lage zogenaamde glycemische lading. Dit betekent dat er zo weinig koolhydraten in zitten dat er maar een heel lage impact is op je bloedsuikerspiegel. Ook als je diabetespatiënt bent, kun je watermeloen daarom gewoon eten, als je dat maar met mate doet. 

Bronnen: Gezondheidsnet, Gezonderleven.com en Optimalegezondheid.com

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 29-03-2018