Kijk uit voor de teek

Jaarlijks rond april duikt hij weer op: de teek, een klein spinachtig beestje dat zich graag vastbijt in de huid van dieren en mensen, om zich daar vol te zuigen met bloed en zich vervolgens weer te laten vallen. Ontdek je zo’n teek niet op tijd, dan is het kwaad snel geschied en kun je de ziekte van Lyme oplopen.

Blote huid

Train jij in het voorjaar graag in een shirtje met korte mouwen en een korte broek of rokje? Dan ben je een geliefde prooi voor de teek, die altijd gespitst is op stukjes blote huid. Beter is het dus om een shirt met lange mouwen te dragen en ook een lange trainingsbroek. Zoek op warme dagen de koelste momenten van de dag op om te trainen, zoals vroeg in de ochtend of later op de avond, zodat je het niet te warm krijgt in deze kleding.

Vastklampen

Teken houden zich niet alleen schuil in bomen en struiken, maar kunnen zich net zo goed verstoppen op een grassprietje, weet Arnold van Vliet, verbonden aan de Wageningen Universiteit en betrokken bij de website www.tekenradar.nl. “Ze wachten tot ze zich kunnen vastklampen aan iets dat voorbijkomt. Als dat mensen zijn, haken ze zich vast aan de kleding en zoeken van daaruit een plek waar ze bloed kunnen drinken."

Lichte kleuren

Nog een tip bij de keuze van je sportkleding: draag lichte kleuren, omdat je een eventuele teek daarop sneller ziet. En dat is belangrijk, want hoe eerder je de teek opmerkt en verwijdert, hoe beter dat is. Plekjes op je huid waar de teek zich graag schuilhoudt zijn je oksels, liezen, knieholtes, bilnaad, achter je oor of in je hals of nek. Ook kan hij op je been, arm of romp zitten.

Klachten

Verwijder je een teek niet binnen een dag, dan is de kans groot dat je je grieperig gaat voelen, inclusief de bijbehorende verschijnselen zoals hoofdpijn, koorts, zware spieren en gewrichten en vermoeidheid. Vervolgens kunnen je klachten verergeren en overgaan in gewrichtsontstekingen, hartkloppingen, zenuwpijnen en gezichtsverlamming.

Snel naar de huisarts

Ga je snel nadat deze klachten opduiken naar je huisarts, dan kunnen ze succesvol worden behandeld met antibiotica. Wacht je daar een tijdje mee, dan wordt de behandeling steeds lastiger. Kom dus snel in actie als je toch gebeten bent door een teek.

Bronnen: Sport.nl en Sportzorg.nl

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 19-03-2018