Guus: “Bij Coastal Rowing krijg je heel wat water over je heen”

Een avontuurlijke variant op het ‘gewone’ roeien, dat is Coastal Rowing, een sport die wordt beoefend op groot open water. “In andere landen, zoals Frankrijk, Italië en Australië, wordt deze tak van sport (bij gebrek aan rivieren) veel op zee beoefend”, vertelt Guus. “Doordat je veel verder van de kant af roeit en op veel dieper water bent, krijg je te maken met veel grotere golven dan wanneer je op een kanaal roeit. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat de golven aan de ene kant een meter boven de boot uitsteken en aan de andere kant een meter eronder. Je krijgt heel wat water over je heen. De boot wordt Yole de Mer genoemd en heeft een gesloten zelflozende structuur. Je hoeft niet bang te zijn dat hij volloopt.”

Helemaal rechts Guus van Wechem.

Langer onderweg

Het maakt ook dat bij Coastal Rowing elke slag anders is. Je roeit in een continu wisselend tempo en je moet je aandacht er goed bijhouden. “Onze wedstrijden zijn meestal 6 tot 7 kilometer lang”, legt Guus uit, “ook dat is anders dan bij olympische roeiwedstrijden waar je 2 kilometer roeit. Je bent daardoor langer onderweg, zo’n 25 tot 30 minuten, terwijl een olympische roeiwedstrijd normaal gesproken maximaal zeven minuten duurt. Ook Coastal Rowing wordt een olympische sport, de FISA (internationale roeibond) is daar druk mee bezig.”

Boeien ronden

Nog een verschil is dat je bij Coastal Rowing niet in een kaarsrechte lijn roeit. Op het open water zijn er standaard een zestal boeien die je moet ronden op weg naar de finish. “Daar moet je handigheid in hebben, want anders moet je extra meters maken of kom je bijvoorbeeld met de riemen in die van een tegenstander terecht”, zegt Guus. “De stuur heeft een goed inzicht nodig in hoe je de boeien het beste kunt ronden.”

De zee op

Zelf kwam Guus een jaar of vijftien geleden via de Koninklijke Nederlandsche Roeibond (KNRB) in aanraking met Coastal Rowing. De KNRB had bij een aantal roeiverenigingen die aan groot water grensden Yole de Mers uitgezet met de boodschap om de boten uit te lenen aan roeiverenigingen die daarom vroegen. “Onze vereniging is met die boot een aantal keren de Waddenzee en het IJmeer opgegaan. Maar aan een boot alleen heb je niet veel. Als je op zee wilt roeien, moet je ook weten hoe dat gaat. Wij zijn roeiers, geen zeilers, dus die kennis hadden we niet in huis.”

Goed in conditie zijn

Guus besloot die kennis van roeien op zee zelf op te bouwen. Hij richtte vorig jaar de vereniging Dutch Coastal Rowing op, die een boot aanschafte en deze helemaal opknapte en de boot en bemanning voorzag van instrumentatie en uitrusting zoals reddingsvesten en andere veiligheidsvoorzieningen, zodat ze zo de zee op kunnen. “Iedere roeier die lid is van een vereniging, ouder is dan achttien jaar en over een goede conditie beschikt mag met deze boot, de Noorderhaaks, de zee op. Elk bemanningslid moet wel een basiscursus gevolgd hebben en er moet een captain aan boord zijn die met de gps en de marifoon om kan gaan en kan kaartlezen en navigeren. Safety first is het devies. Je moet weten hoe je omgaat met de zee, je moet op het weer letten, je bent ver van het land en moet kunnen navigeren.”

Wedstrijden

Sinds dit jaar kun je lid worden van DCR. “Op dit moment hebben we bijna negentig leden. We roeien bij IJmuiden, op de Grevelingen, het IJmeer, de Oosterschelde, de Waddenzee en voor de Belgische kust. We roeien zo’n 30 kilometer per dag. Dat is genoeg, want het roeien op zee is veel zwaarder. In juli doen we mee aan een wedstrijd van Jersey naar Normandië en we gaan in september op de Middellandse Zee roeien.”

Weinig tijd om zelf te roeien

Momenteel is Guus druk met het op poten zetten van de vereniging, zodat er weinig tijd overblijft om zelf te roeien. “Ik merk dat mijn conditie momenteel even wat achteruit gaat. De routes die we nu hebben heb ik eerst zelf geprobeerd, maar de laatste tijd heb ik wat minder geroeid. Ik wil dat nu weer meer gaan doen. Ook hoop ik dat elke vereniging die een mooie tocht uitzet deze ook goed beschrijft, zodat andere verenigingen gebruik kunnen maken van hun ervaring. Want in het uitzetten van de routes gaat nu veel tijd zitten.”

Klaarmaken voor de start.

Verjonging

Wie zich eens wil wagen aan roeien op zee, kan om te beginnen een kijkje nemen op de website www.dutchcoastalrowing.nl of op de Facebookpagina Dutch Coastal Rowing. Het maakt Guus blij dat er een verjonging plaatsvindt onder de coastal rowers. “Eerst waren het vooral zeventigers die de sport beoefenden, maar we zien nu ook veel veertigers en vijftigers als leden. Dat is positief en daarmee dekken we ook de toekomst af. Veel van hen komen uit het marathoncircuit en zijn op zoek naar iets anders, iets avontuurlijkers.”

Foto’s: Privéfoto’s

Publicatiedatum: 11-03-2018