5 variaties op een lekker bord pasta

Pasta bevat zogenaamde meervoudige suikers, een vorm van koolhydraten die geleidelijk in het bloed wordt opgenomen. Ideaal voor als je een duurtraining op het programma hebt staan, omdat je bijvoorbeeld aan het trainen bent voor een (halve) marathon, een toertocht of een triatlon.

Variatie

Maar ook al houd je nog zo van een lekker bord pasta, toch wil je vast niet elke dag hetzelfde op je menu hebben staan. En dat is ook helemaal niet nodig, want er zijn meer maaltijden die je voorzien van de koolhydraten die van pas komen bij het leveren van duursportprestaties.

1. Aardappelomelet

Net als pasta zijn aardappelen een bron van koolhydraten. Maak in plaats van de traditionele maaltijd met aardappelen, groente en vlees eens een aardappelomelet met paprika, ui, doperwten, bloemkool, appel, rozijnen en kipfilet. Zo krijg je niet alleen je portie koolhydraten binnen, maar ook lekker veel vitaminen. Hier vind je het recept voor deze aardappelomelet.

2. Vegetarische rijstschotel

Een lekkere maaltijd voor vegetariërs die zilvervliesrijst, prei, champignons, knoflook, kidneybonen, banaan en rozijnen bevat. Rijst is net als pasta en aardappelen rijk aan koolhydraten. Kijk wel even hoe jouw maag reageert op de prei, kidneybonen en knoflook, want sommige sporters krijgen hier maagdarmklachten van. Je kunt één of meer van deze ingrediënten ook vervangen door paksoi, Chinese kool of peulvruchten. Hier vind je het recept voor deze vegetarische rijstschotel.

3. Gele rijst met spinazie

Nog een lekkere rijstschotel: gele rijst met spinazie, champignons, ui, kipfilet en rookvlees. In dit gerecht kun je de kipfilet en het rookvlees ook vervangen door zalm om er een visgerecht van te maken. In plaats van champignons kun je ook kiezen voor gemengde paddenstoelen. Hier vind je het recept voor de gele rijst met spinazie.

4. Zoete aardappel met avocado en ei

Nog een aardappelgerecht, met als overige ingrediënten kokosolie, komijn, koriander, rode peper, ui, groentebouillon, eieren, avocado, citroen, zeezout en zwarte peper. Zoete aardappel is rijk aan gezonde suikers en bevat bijvoorbeeld ook veel vitamine A. Wel zitten er iets minder koolhydraten in dan in de gewone aardappel. Vooral dus een goede maaltijd voor of na duurtrainingen van één tot twee uur. Hier vind je het recept voor dit zoete aardappelgerecht met avocado en ei.

5. Quinoa risotto

Quinoa is een goede vervanger van pasta: het is heel gezond en zit vol met voedingsvezels, vitamines, eiwitten en mineralen als magnesium, koper en ijzer. Voor deze risotto heb je naast quinoa water, een bouillonblokje, een beetje boter, ui, knoflook, geraspte kaas, peper en groenten naar keuze nodig. Hier vind je het recept voor de quinoa risotto.

 

Bronnen: Sportzorg.nl, Lekkerensimpel.com en Ingevanhaselen.nl

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 01-03-2018