Wees een heer (of dame) in het verkeer!

Drie jaar geleden lanceerde de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU) de campagne ‘De Echte Wielrenner laat van zich horen’. Een campagne die wielrenners aanspoorde om onveilig gedrag in het verkeer bespreekbaar te maken. En anno 2017 is deze campagne nog heel actueel.

Verpakkingen weggooien

Neem bijvoorbeeld het onderweg weggooien van afval. Het is heel makkelijk om een bananenschil of de verpakking van je sportreep zomaar in de berm van de weg te slingeren. Maar weet je ook dat het minstens een jaar duurt voordat die bananenschil is afgebroken, en dat die verpakking van je reep zelfs helemaal niet volledig wordt afgebroken? Gedraag jij je als een heer of dame op de fiets, stop schillen en verpakkingen dan even in je zak en gooi ze thuis of als je een prullenbak passeert weg.

Rijden door rood

Een ergernis van geheel andere orde: rijden door rood. Ook al ben je op volle snelheid en heb je geen zin om vaart te minderen, een stoplicht dat op rood staat betekent dat je moet stoppen. Ja, ook jij als wielrenner. Doe je dit niet, dan loop je niet alleen de kans om aangereden te worden, met alle gevolgen van dien, maar wordt ook je imago – en dat van alle wielrenners – er niet beter op bij de andere weggebruikers. Geen zin om te wachten voor rood? Zoek dan een route zonder stoplichten.

Geen wedstrijdje

Fietsen in groepen is gezellig. Maar bij een recreatief trainingsrondje betekent dit niet dat er ook een wedstrijdelement aan verbonden is. Samen uit, samen thuis. Ook al voel je dat je vandaag powerbenen hebt, houd je gewoon aan de gemiddelde snelheid die jullie als groep hebben afgesproken.

Tussensprintje

Het is handig om één groepslid aan te wijzen als wegkapitein die het tempo bepaalt en indien nodig andere groepsleden corrigeert. Dit houdt niet in dat je geen tussensprintje mag doen als de weg zich daarvoor leent. Test even wie vandaag de beste benen heeft en ga daarna als groep weer gezellig bij elkaar fietsen.

Rustig bellen

Een laatste vorm van gedrag waarmee jij je bij andere weggebruikers niet geliefd maakt: schreeuwen omdat je hen wilt passeren. Een fietsbel heeft bijna geen gewicht en kost ook nog nauwelijks geld, dus zorg dat je er een op je fiets hebt. Bel rustig als je wilt inhalen en zeg vriendelijk ‘dank je wel’ op het moment dat je iemand passeert. Makkelijk toch?

 

Bron: Fietssport.nl

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 26-02-2018