Sporten op het water: floatfit

Floatfit is een nieuwe tak van sport in het zwembad, die voor de verandering eens niet uit Amerika, maar uit Groot-Brittannië is komen overwaaien. Bij floatfit lig je niet in het water, maar sta je op een met lucht gevulde mat op het water. De opblaasbare matten – Aquabases genaamd – zijn met touwen aan elkaar verbonden, zodat ze niet zomaar kunnen wegdrijven.

Extra effectief

Tijdens een floatfittraining gebruik je spieren waarvan je niet eens wist dat je ze had! Je bent immers niet alleen bezig om de bewegingen goed uit te voeren, maar moet ook continu je balans zien te houden op de bewegende mat. Dat maakt floatfit een extra effectieve manier van trainen, waarbij je ook aan je core stability werkt.

Fitness en yoga

Floatfit bestaat in verschillende varianten. Zo is er floatfit waarbij je vooral fitnessoefeningen doet, zoals squats en lunges, maar er is ook een variant waarbij je een yogales doet op het water. Omdat de lessen zo intensief zijn, duren ze meestal niet langer dan een halfuurtje – maar dat is meer dan genoeg om je spieren flink aan het werk te zetten.

Badkleding

Tijdens een les floatfit kun je gewoon je badkleding dragen, met eventueel daaroverheen een sportbroekje of een T-shirt. Let er wel op dat je geen kleding aantrekt die erg zwaar wordt als je onverhoopt van je mat in het water valt.

Floatfit in Nederland

Omdat floatfit in Nederland nog vrij nieuw is, kun je het nog niet overal in het land beoefenen. In elk geval bij Zwembad De Peppel in Ede, Zwembad Charlois in Rotterdam en Zwembad De Hoorn in Alphen kun je terecht om een les floatfit te volgen. 

En voor wie nu nog denkt dat het makkelijk is:

 

Bronnen: Zwembadede.nl, Ad.nl en Marieclaire.nl

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 15-02-2018