Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan Sport.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan Sport.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Troeptrimmen, bedacht door Brigitte Paulissen, is een sportieve manier om afval op te ruimen. Omdat Brigitte zich zo ergerde aan al het zwerfvuil in Haarlem, begon zij met het opruimen daarvan tijdens haar hardlooptraining. En zo ontstond het plan om daar meer mensen bij te betrekken.

Troeptrimdagen

Inmiddels hebben de gemeente Haarlem en Sportsupport Haarlem het project van Brigitte omarmd, waardoor er in deze stad nu speciale troeptrimdagen zijn, waarbij bootcampgroepen op een sportieve manier de wijk ontdoen van zwerfvuil. En daar houd je niet alleen een goede conditie, maar ook een schonere stad aan over.

Squattend afval oppakken

Troeptrimmen kun je dus als groep doen, maar het kan ook in je eentje. Je kunt het hardlopend doen, in de vorm van een bootcamples, maar ook wandelend. Leuke voorbeelden van oefeningen die je tijdens troeptrimmen kunt doen, zijn van blikje naar blikje sprinten en squats doen om afval te pakken. 

Opgeruimd hoofd

Een van de voordelen van troeptrimmen – naast de schonere omgeving – is dat je een ergernis direct omzet in iets positiefs, iets dat ook van pas komt bij het oplossen van andere ergernissen. Bovendien ruim je met het weggooien van al dat afval tegelijk ook je eigen hoofd op: voor piekeren over werk- of privézaken is even geen tijd omdat je zo op het afval om je heen gefixeerd bent.

Afvalstoffen

Behalve afval ruim je overigens ook afvalstoffen in je lichaam op. Troeptrimmen is een goede remedie tegen het vele zitten, waarvan steeds duidelijker wordt dat het bijna net zo slecht voor je is als roken. Ook leer je tijdens het troeptrimmen nieuwe mensen in je buurt kennen en is het gratis om te doen.

Zelf troeptrimmen

Tot slot: troeptrimmen kan natuurlijk niet alleen op dagen als vandaag, als er vanwege een feestdag extra veel afval op straat wordt gegooid. Troeptrimmen kun je altijd doen. Wil je meedoen aan een les in Haarlem? Neem dan een kijkje op de contactpagina van Troeptrimmen Haarlem. Woon je niet in – de buurt van – Haarlem? Zet dan zelf je eigen troeptrimclubje op.

 

Bronnen: Hardlopen.nl en Troeptrimmen.nl

Foto: Shutterstock

  • Datum: 27-02-2018

Lees ook