Laat kinderen meerdere sporten doen

Sporten is leuk om te doen, maar je helemaal toeleggen op één sport: dat is niet voor iedereen even makkelijk of leuk. Misschien wel als je ergens heel goed in bent en er het hoogst mogelijke niveau in wilt bereiken, maar niet als je het maar saai vindt om telkens dezelfde soort trainingen te doen of als je ook nieuwsgierig bent naar andere sporten.

Meer dan één sport

Volgens Believe Platform, een organisatie uit Engeland die laat zien dat je dingen ook anders kunt doen om er meer plezier aan te beleven en beter te presteren, is het voor kinderen ook helemaal niet nodig om zich te focussen op één sport. Sterker nog: als je de kans krijgt om meerdere sporten te doen die je leuk vindt, dan zorgt dit ervoor dat je veel minder snel stopt met sporten. Mits de portemonnee van de ouders het toelaat natuurlijk.

Creatiever

Zo leer je door meerdere sporten te combineren verschillende vaardigheden, want bij zwemmen leer je andere dingen dan bij voetbal en bij hockey weer andere dingen dan bij atletiek. Daardoor word je automatisch creatiever, want wat je in de ene tak van sport leert, kun je vervolgens weer gebruiken in de andere sport.

Gemotiveerder

Door dat verschil in trainingsvormen die bij de verschillende sporten horen, raak je veel minder snel verveeld en beleef je meer plezier aan de trainingen en eventuele wedstrijden. Kinderen die meerdere sporten doen, zijn meestal gemotiveerder en zullen waarschijnlijk langer doorgaan met sporten, ook als ze ouder zijn.

Beslissingen nemen

Er zijn verschillende vaardigheden die je sneller en makkelijker ontwikkelt als je verschillende sporten combineert: bijvoorbeeld de vaardigheid om beslissingen te nemen en cognitieve vaardigheden. Denk bij dat laatste bijvoorbeeld aan de vaardigheid om dingen goed te onthouden of om je te concentreren op wat je aan het doen bent.

Minder blessures

Tot slot ontwikkel je je ook fysiek waarschijnlijk beter wanneer je meer dan één sport beoefent. Dat komt onder andere doordat je binnen de ene sport, bijvoorbeeld zwemmen, met je lichaam andere bewegingen maakt dan wanneer je bij de andere sport, bijvoorbeeld hockey, op het veld staat. Het zorgt er zelfs voor dat kinderen die meerdere sporten doen een kleinere kans hebben op blessures.

 

Bron: Twitter

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 25-02-2018