Laat je kind de wereld zelf ontdekken

Natuurlijk wil jij het beste voor je kind, en daar hoort beschermen tegen risico’s van nature nu eenmaal bij. En het is ook heel goed om je kind te beschermen tegen onaanvaardbare risico’s. Maar bijvoorbeeld een bult of een schaafwond is voor je kind helemaal niet erg.

Meer zelfvertrouwen

Sterker nog, er zitten zelfs voordelen aan wat VeiligheidNL ‘risicovol spelen’ noemt. Zo vergroot het de sociale vaardigheden van kinderen en ook hun zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen en zelfredzaamheid. Verder heeft het een positieve invloed op de fysieke gezondheid van je kind. 

Grenzen verleggen

VeiligheidNL is daarom de campagne ‘Met een beetje risico komen ze er wel’ gestart. Risicovol spelen betekent dat kinderen spannende, uitdagende en avontuurlijke activiteiten beleven, waarbij het risico bestaat dat ze een (kleine) verwonding oplopen. Tegelijk verleggen ze hun grenzen als ze nieuwe dingen uitproberen en zo hun angsten overwinnen. Juist die opwinding, die spanning en vooral ook de trots die kinderen ervaren tijdens het spelen en het opzoeken van hun grenzen maakt dat risicovol spelen voor hen heel leuk is.

Stoeien en vechtend spelen

Hoe kun je jouw kind zelf de wereld laten ontdekken? Bijvoorbeeld door het een trek- en duwspel te laten spelen, zoals stoeien, vechtend spelen of sabelen met stokken of zwaarden. Zorg er daarbij als ouder voor dat je de verschillen kent tussen stoeien en vechten. Bij stoeien zijn kinderen meestal aan het lachen, beginnen ze omstebeurt en zijn hun gezichten ontspannen. Bij vechten is meestal één kind dominant en staan de gezichten en vooral de kaak gespannen. 

Verstoppertje

Met spelen buiten jouw gezichtsveld kun je kinderen al jong laten oefenen, bijvoorbeeld met het populaire verstoppertje. Ook kun je je kind op een plein, veldje of in een speeltuin buiten jouw gezichtsveld laten spelen. Voor wat oudere kinderen is ook een ontdekkingstocht leuk en spannend. Spreek bij al deze dingen duidelijk met je kind af wat de grens is van het speelgebied. Hoe concreter je dit aangeeft, hoe beter het is. Laat je kind eerst vijf minuten buiten je blikveld spelen en kom daarna even om de hoek kijken. Gaat dit goed, dan kun je deze tijd oprekken.

Gevaarlijke voorwerpen

Bij spelen met gevaarlijke voorwerpen gaat het bijvoorbeeld om takken slijpen met een zakmes, een hut bouwen met hamers en spijkers, darten met echte dartpijlen of spelen met touwen of met een pijl en boog. Allemaal dingen die veel kinderen heel leuk vinden om te doen, en waarbij jij hen kunt begeleiden door bijvoorbeeld een zakmes te kopen dat een blokkeersysteem heeft waardoor het lemmet na het uitklappen vergrendeld wordt en door te vertellen dat je met een hamer beter vaak zachtjes kunt slaan dan een paar keer hard.

De wereld ontdekken

Wil je meer tips om jouw kind de wereld te laten ontdekken, bijvoorbeeld ook over op hoogte spelen, met snelheid spelen en spelen op gevaarlijke plekken? Kijk dan op de website van VeiligheidNL. Nog veel meer leuke buitenspeelplekken vind je op de website Gratisbewegen.nl.

Bronnen: VeiligheidNL en Gratisbewegen.nl

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 07-02-2018