Doe vrijwilligerswerk, voel je gezonder

Dat toont onderzoek van de Universiteit van Gent aan waarbij 40.000 Europeanen uit 29 landen betrokken zijn. Het onderzoek maakt deel uit van de European Social Survey die in 2012 en 2013 werd uitgevoerd.

Meer zelfvertrouwen

“Vrijwilligerswerk zou onder andere het zelfvertrouwen kunnen vergroten en de kwaliteit en kwantiteit van iemands sociaal netwerk verbeteren”, zo vertelt onderzoekster Sara Willems over het positieve effect dat het doen van vrijwilligerswerk heeft op je gezondheid. Ook zorgt vrijwilligerswerk ervoor dat je fysiek en psychisch actiever bent. “Dit beschermt mensen tegen functionele achteruitgang en dementie op latere leeftijd.”

Betere gezondheid

Jens Detollenaere, doctoraal onderzoeker van de Vakgroep Huisartsgeneeskunde en Eerstelijnsgezondheidszorg, vult aan: “Zelfs na controle voor andere factoren die gezondheid beïnvloeden – zoals geslacht, leeftijd, scholingsniveau, migratiestatus en het land waar ze wonen – blijken vrijwilligers in betere gezondheid te verkeren dan niet-vrijwilligers.”

Hoger inkomen

Het verschil is zelfs zo sterk dat vrijwilligers zich gemiddeld net zo gezond voelen als vijf jaar jongere mensen die geen vrijwilligerswerk doen. Een van de factoren die hier ook een rol in speelt is het inkomen. “Vrijwilligers hebben, na controle voor de persoonskenmerken, een hoger inkomen en dit hogere inkomen is op zijn beurt geassocieerd met een betere gezondheid”, ziet professor Stijn Baert.

Hormonen

Ook zou het zo zijn dat als je iets voor een ander doet, er zogenaamde zorggerelateerde hormonen vrijkomen. Dit zijn de hormonen progesteron en oxytocine, die ervoor zorgen dat je beter bestand bent tegen stress en virussen. Alle reden dus om eens te kijken welk vrijwilligerswerk jij bij je sportclub of ergens anders kunt doen!

Bronnen: Nu.nl en Metrotime.be

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 14-02-2018