Zo schaats je veilig op natuurijs

Warme kleren aan, een muts op je hoofd en schaatsen onder. Voor veel schaatsers is dat de standaarduitrusting om het natuurijs op te gaan. Maar de KNSB raadt je aan om die muts toch te verruilen voor een schaatshelm.

Helm op

Waar ski- en fietshelmen heel gebruikelijk zijn, is het voor recreatieve schaatsers nog niet zo vanzelfsprekend om ook op het ijs een helm te dragen. Toch hoopt Hans Kool van de KNSB dat daar snel verandering in komt. “We zien meer ongevallen met hoofdletsel op het moment dat er op natuurijs geschaatst kan worden”, zegt hij in het AD

Verplicht

“Over twee, drie jaar draagt waarschijnlijk iedereen een helm”, is de verwachting van Hans. En mocht dat toch niet het geval zijn, dan gaat de KNSB bekijken of het dragen ervan toch verplicht kan worden gesteld. 

Harde klap

Ook neurochirurg Bakhtyar Burhani, werkzaam in het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis in Tilburg, benadrukt hoe belangrijk het is om op het ijs een helm te dragen. “Die beschermt de hersenen tegen een harde klap op het ijs, maar ook tegen de ijzers van andere schaatsers.”

IJsdikte

Op natuurijs is het niet alleen belangrijk om je hoofd goed te beschermen, maar ook om te checken of het ijs wel dik genoeg is. Dat doe je niet door het zelf uit te proberen, maar door een bezoekje te brengen aan de website Schaatsen.nl of door de app ‘Het ijs op’ van de KNSB te gebruiken. Hier staan de gegevens over de ijsdikte die de KNSB van de ijsmeesters van verschillende ijsverenigingen in het land heeft gekregen.

Zeven centimeter

“Deze mensen zijn hiervoor opgeleid en kunnen dus met zekerheid zeggen of het ijs dik genoeg is om op te schaatsen”, vertelt een woordvoerder van de KNSB aan Nu.nl. “Voor recreatief schaatsen is zeven centimeter voldoende, voor wedstrijden of tours moet het twaalf centimeter dik zijn.”

Zwart ijs

Kijk verder ter plaatse ook naar de kleur van het ijs, geeft ijsmeester Martin van Borstelen als tip. “Zwartkleurig ijs met opgevroren sneeuw is vaak niet veilig. Puur zwart ijs is wel sterk.” Ook moet je alert zijn op ijs met aangevroren randen dat een geelwitte kleur heeft en op ijs bij bruggen, riet, waterplanten en bij overhangende takken van bomen. Vaak is ook dit ijs onveilig. Ga tot slot nooit zomaar in je eentje het ijs op. Martin: “En neem een ijspriem of een ander voorwerp mee waarmee je in het ijs kunt prikken, mocht je door het ijs zakken.”

Bronnen: AD.nl en Nu.nl

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 12-01-2018