Alcohol en huidkanker: Hoe zit dat?

Dat je je in de zomer goed in moet smeren als je bij zonnig weer gaat trainen, om het risico op huidkanker te verkleinen, dat weet je ongetwijfeld wel. En dat je beter niet kunt gaan sporten op de momenten dat de zon op zijn felst is ook. Maar ook met het, al dan niet na je avondtraining, drinken van een wijntje of biertje moet je uitkijken, zeker als je hier een dagelijkse gewoonte van maakt.

Al bij 10 gram alcohol

Het Amerikaanse onderzoek toont aan dat als je elke dag 10 gram alcohol binnenkrijgt, wat gelijkstaat aan een klein glas wijn of bier, je 11 procent meer risico loopt op een bepaalde vorm van huidkanker. Voor een ander type is het risico 7 procent groter.

Chemische stoffen

Van alle gevallen van kanker over de hele wereld is ongeveer 3,6 procent te wijten aan alcoholgebruik. Het gaat daarbij vooral om lever-, darm-, alvleesklier- en borstkanker. Het verraderlijke is niet de alcohol zelf, maar de chemische stoffen die vrijkomen als je lichaam de alcohol begint af te breken. Dat geldt vooral voor het stofje acetaldehyde, dat het herstelsysteem van je DNA aan kan tasten.

Schade aan je DNA

Eunyoung Cho, dermatoloog aan de universiteit van Rhode Island, legt uit hoe dat zit. “Over het algemeen speelt de omzetting van ethanol een belangrijke rol in het ontstaan van kanker door alcoholinname. De stofwisseling van ethanol resulteert ook in de aanmaak van reactieve zuurstofsoorten, die voor schade aan het DNA zorgen en bijdragen aan mutaties.”

Melanomen

Vorig jaar concludeerde het onderzoeksteam van dezelfde dermatoloog al dat het elke dag drinken van één wit wijntje het risico op melanomen met 13 procent vergroot. Melanomen staan bekend als de meest dodelijke vorm van huidkanker.

Water in plaats van wijn

De andere twee typen huidkanker, waar je bij het drinken van één alcoholisch drankje respectievelijk 11 procent en 7 procent meer risico op loopt, zijn makkelijker te behandelen. Maar dat neemt niet weg dat je de kans dat je deze vormen van huidkanker krijgt ook simpel kunt verkleinen: bijvoorbeeld door te kiezen voor een glaasje water in plaats van wijn of bier. Zeker na een training is dat ook nog eens een stuk beter voor het weer op peil brengen van de vochtbalans in je lichaam.

Bron: HLN.be

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 14-08-2017