Speel je Fit: bewegen is leuk!

Evenementen, ambassadeurs en een speciaal YouTube-kanaal. De Hartstichting en de KNVB halen met Speel je Fit alles uit de kast om je lekker te laten bewegen. Onlangs deden zanger Tim Douwsma en enkele andere Speel je Fit-ambassadeurs samen met een groep kinderen al de eerste Speel je Fit-oefeningen. Ook tijdens WEURO2017, het EK voetbal voor vrouwen dat deze zomer in Nederland gehouden wordt, krijgt Speel je Fit veel aandacht.

Altijd buiten

Jackie Groenen, speelster van het Nederlands vrouwenelftal, is ook een van de ambassadeurs van Speel je Fit. “Het is belangrijk voor kinderen om genoeg te bewegen”, weet zij. “Je wordt er fitter, sterker en zelfverzekerder van. Toen ik nog een kind was, kon je me altijd buiten vinden met een bal. Ik geef nu graag het goede voorbeeld en hoop dan ook dat veel kinderen via Speel je Fit aan het oefenen gaan met de bal.”

Superleuke oefeningen

Net als de andere ambassadeurs heeft Jackie haar eigen oefening op het Speel je Fit YouTube-kanaal. “Op YouTube vinden kinderen negen superleuke oefeningen met een bal”, vertelt Sanne Stadler, woordvoerster van de Hartstichting. “Presentator Tim Douwsma leert ze bijvoorbeeld hoe je een bal op je knie hooghoudt. En Jackie schiet pionnen om met een voetbal. Leuk om te doen en je leert er nog goed van voetballen ook.”

Speel je Fit-ambassadeur Tim Douwsma in actie tijdens de aftrap van het bewegingsprogramma van de Hartstichting en de KNVB.

Ambassadeurs

De ambassadeurs zijn zó uitgekozen dat ze basisschoolleerlingen aanspreken, en dan met name kinderen in de leeftijd van acht tot tien jaar. Het zijn voetballers zoals Jackie, Tessel Middag en Soufiane Touzani, maar ook acteurs, zangers en bekende YouTube-vloggers zoals Nanne Meijer en LuckyGraaf.

YouTube

Sanne vertelt dat er bewust gekozen is om voor Speel je Fit een kanaal in te zetten dat kinderen goed kennen, YouTube dus. “Wij willen kinderen motiveren meer te gaan bewegen. Juist het maken van gezonde keuzes op een jonge leeftijd is de beste voorbereiding op een gezonde leefstijl bij volwassenen. Daarmee loop je minder risico op het krijgen van hart- en vaatziekten en andere aandoeningen.”

Inspireren

Sanne weet ook hoe het er nu voor staat bij kinderen in Nederland. “Drie van de vier kinderen bewegen nog te weinig. Eén op de zeven kinderen onder de dertien jaar heeft overgewicht. De Hartstichting wil kinderen op een positieve manier inspireren om gezond te leven en meer te bewegen. Het gaat er met name om dat kinderen zelf ervaren hoe leuk bewegen is.”

Fanzones

De Hartstichting en de KNVB gaan de komende tijd ook op bezoek bij twaalf scholen in het hele land om over Speel je Fit te vertellen. Ook is Speel je Fit dus te vinden bij het EK vrouwenvoetbal. “Als de OranjeLeeuwinnen hun wedstrijd spelen, zijn wij aanwezig in fanzones in de speelsteden”, vertelt Sanne.

Groot en sterk

Als het aan Jackie ligt, doen zo veel mogelijk kinderen mee aan Speel je Fit. “Voetbal is leuk! Sporten is sowieso leuk! Lekker met vriendjes en vriendinnetjes spelen en meedoen aan Speel je Fit. En het is nog heel goed voor je ook. Je wordt er groot en sterk van. Alhoewel, ik ben niet zo groot, haha. Maar wel heel sterk.”

Meedoen aan Speel je Fit

Wil je meedoen aan de oefeningen van Speel je Fit? Neem dan een kijkje op het YouTube-kanaal: www.youtube.com/speeljefit.

Foto’s: ANP/Jean-Pierre Jans

Publicatiedatum: 20-06-2017