Wielrenners, doe mee aan de actie #draagjehelm!

Yelle, verslaggever bij het AD, weet uit eigen ervaring hoe belangrijk het dragen van een helm is. Hij maakte onlangs een tochtje op zijn racefiets toen hij werd aangereden door een auto. En waar hij het vroeger niet altijd nodig vond om een helm te dragen, was het maar goed dat hij deze nu wel op had, want daardoor viel de schade relatief mee.

Geen blijvende hoofdschade

Yelle vloog bij het ongeluk over de motorkap van de auto heen en maakte een harde val op het asfalt. Dankzij zijn helm hield hij daar ‘alleen’ een gebroken neus, een hersenschudding en verwondingen in zijn gezicht aan over. “Met grote dank aan mijn helm”, zegt hij in het AD. “Ik ben recht op mijn hoofd gevallen, maar dankzij mijn helm heb ik geen blijvende hersen- of hoofdschade opgelopen.”

Luxe-uitgave

Yelle kent ook de redenen waarom wielrenners geen helm dragen, schrijft hij in het AD. Bij het beoefenen van de wielersport komen al behoorlijk wat kosten kijken, voor kleding en materiaal, en de helm zie je dan al gauw als een extra kostenpost, een luxe-uitgave die je ook achterwege kunt laten of later kunt doen.

Goed bij je hoofd

“Mijn fietsende vrienden, die wél een helm droegen, spraken mij meteen aan”, schrijft Yelle. “Spraken er schande van. Of ik wel goed bij mijn hoofd was? Niet veel later rekende ik voor een paar tientjes een helm af. Want inderdaad: Waarom droeg ik er eigenlijk geen? Sindsdien fiets ik niet meer zonder helm.”

Veel bijval

Yelle heeft na het ongeluk op Twitter de hashtag #draagjehelm gelanceerd, met als gevolg veel bijval van andere wielrenners en verschillende fietsers die hun eigen persoonlijke verhalen delen over momenten waarop ze dankbaar waren dat ze een helm droegen.

Warm

Ook andere redenen waarom mensen geen helm dragen komen in de reacties aan bod. Zo weet Erik van Lakerveld dat veel wielrenners menen dat een helm te warm is op hun hoofd. “Maar dat is helemaal niet zo. Een helm kan gewoon je leven redden.”

Knellend

Marijn de Vries, oud-profwielrenster, weet dat er ook mensen zijn die een helm te knellend vinden. “Terwijl je een helm echt nauwelijks voelt. Ongelukken zitten in een klein hoekje en gebeuren meestal op een lullige manier. Automobilisten kunnen je zomaar over het hoofd zien. Better safe than sorry.”

Deel jouw verhaal

Wielersportbond NTFU steunt de actie #draagjehelm van harte. En ook jij kunt er aan meedoen, door op Twitter met deze hashtag uit te dragen dat jij het opzetten van een helm ook belangrijk vindt en door wellicht je eigen verhaal te delen om te zorgen dat zo weinig mogelijk wielrenners nog zonder helm op pad gaan.

Bron: AD.nl

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 23-05-2017