Yakult Start to Run: hardlopen in een groep is leuker

Als je in je eentje bent begonnen met hardlopen, is de kans vrij groot dat je er niet langer dan een paar weken mee door bent gegaan en inmiddels bent afgehaakt. Dat komt niet alleen doordat lopen in je eentje lang zo gezellig niet is als hardlopen in een groep onder begeleiding van een trainer, maar ook omdat je loopmaatjes je motiveren en een trainer je helpt om het hardlopen verantwoord op te bouwen.

Stok achter de deur

Dat heeft ook de vijftigjarige Jack ervaren. Hij deed mee aan de hardloopcursus Start to Run en droomt nu van deelname aan de Enschede Marathon. “Samen trainen en helemaal vanaf nul beginnen, was precies wat ik nodig had, bleek later wel. Start to Run gaf me een stok achter de deur. Het lukte mijzelf nooit alleen, trainen in een groep heeft enorm geholpen. Door de trainer en de groep heb ik er nu echt plezier in gekregen.”

Korte stukjes

Tijdens Start to Run begin je met korte stukjes hardlopen, niet langer dan één of een paar minuten achter elkaar. Dat werkt veel beter dan wanneer je in je eentje gaat uittesten hoe lang je kunt hardlopen, waarbij je pas vaart mindert als je echt niet meer kunt. Door de rustige, stapsgewijze aanpak van Start to Run werk je in zeven weken tijd langzaam toe naar het moment dat je 25 minuten achter elkaar kunt hardlopen op jouw tempo.

Wisselend tempo

Wat je je waarschijnlijk ook niet bedenkt als je in je eentje gaat hardlopen, is dat het goed is om regelmatig van tempo te wisselen. Door stukjes te wandelen maak je je spieren en botten sterker zonder dat je ze te veel belast, terwijl je door het lopen op verschillende tempo’s ook een beter uithoudingsvermogen krijgt.

Doorvragen

Hardlopen in een groep is ook goed omdat je dan tips kunt uitwisselen met de andere lopers en omdat je altijd vragen kunt stellen aan je trainer. “Blijf heel goed praten en doorvragen bij je trainer op het moment dat je het niet begrijpt of dat je denkt: hé, het gaat bij mij anders dan dat ik het bij jou zie gebeuren”, geeft Start to Run-trainer Joyce als tip. “Maar geef zelf ook heel goed aan waar je grenzen liggen, zodat je nooit door een blessure heen gaat of zodat je nooit door je eigen grenzen heen gaat.”

Aanmelden

Op veel locaties in Nederland begint binnenkort weer een nieuwe ronde van de hardloopcursus Start to Run. Al die locaties vind je hier. Voor deelname aan Start to Run betaal je 49,50 euro, waarvoor je onder andere ook een hardloopshirt en audiocoaching krijgt. Inschrijven voor Start to Run kan hier.

Bron: Start to Run

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 21-02-2017