Synchroon in het water

Synchroonzwemmen is een sierlijke, maar ook best een pittige vorm van watersport. Als je er vanaf de kant naar kijkt ziet het er misschien makkelijk uit, maar daar gaan heel wat trainingsuren in zitten. Je traint bij synchroonzwemmen niet alleen de bekende zwemslagen zoals de borst- en de rugcrawl en de schoolslag, maar ook meer dan honderd verschillende figuren.

Routines op muziek

Als jonge synchroonzwemmer begin je met drijven op je rug en leren tellen op de maat van de muziek. Daarna leer je de bewegingen, de houdingen en de routines die je op muziek doet. Ga je echt serieus met synchroonzwemmen door, dan train je meestal zo’n tien uur per week, onder andere ook om te werken aan je kracht, lenigheid en uithoudingsvermogen. Echte toppers trainen zelfs dertig tot veertig uren per week.

Hoofd onder water

De kunst bij synchroonzwemmen is om zowel de techniekoefeningen als het zwemmen van een uitvoering op het ritme van de muziek goed te beheersen. Je bent daarbij met je hoofd meer onder water dan boven water, wat deze tak van watersport extra uitdagend maakt.

Gelijk

Het stukje ‘synchroon’ in synchroonzwemmen betekent ‘gelijk’, wat laat zien dat het in deze tak van sport belangrijk is dat je de bewegingen tegelijk uitvoert met je partner of met je groepje. Toch hoeft dat niet altijd zo te zijn, want behalve als duo en als groep kun je synchroonzwemmen ook in je eentje doen. Kunstzwemmen of ballet in het water is dus misschien wel een betere term om deze sport te omschrijven. 

Aanloopdiploma’s

Start je met synchroonzwemmen, dan ga je tot je achtste of negende eerst je zogenaamde aanloopdiploma’s halen. Dit zijn vijf diploma’s die als namen basishouding-, zeilboot-, balletbeen-, spagaat- en barracudadiploma hebben. Allemaal staan die namen voor een houding of beweging die je moet kunnen om je diploma te halen. Als je alle vijf diploma’s hebt gehaald, worden de wedstrijden wat serieuzer, met strengere jury’s.

Brilletje en neusklem

Voor synchroonzwemmen heb je natuurlijk je badkleding nodig. Ook een brilletje is handig, om onder water goed te kunnen kijken, net als een badmuts en een neusklem om te voorkomen dat je haar voor je ogen gaat zitten of dat je neus volloopt met water. 

Jong geleerd

Je mag beginnen met synchroonzwemmen als je zowel je A- als je B-diploma op zak hebt en minimaal 6 jaar oud bent. Omdat het met al die figuren zo’n moeilijke sport is, is het een goed idee om er al jong mee te starten, zeker als je echt goed wilt worden in synchroonzwemmen. Je hebt dan alle tijd om alle figuren die je in het water op muziek uitvoert stap voor stap goed te leren.

Proefles

Als een zwemvereniging bij jou in de buurt synchroonzwemmen aanbiedt, dan kun je vrijwel altijd eerst een of meer gratis proeftrainingen doen om te kijken of je het echt leuk vindt. Maak daar dus gebruik van. 

Bronnen: Aquanovio.nl en Sport.infonu.nl

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 01-02-2017